Ilustracija

INFORMACIJE KOJE SU ŠOKIRALE JAVNOST: Dok je umirao, Titovo osoblje popilo je 91 flašu viskija i pojelo sto kilograma svinjetine

Autor: D.D

Josip Broz Tito umro je prije 40 godina, a detalji iz njegova života i dalje cure van. Fascinantan je interes javnosti za ovog političara oko kojeg se i dalje ‘’lome koplja’’ kada je njegova uloga u pitanju. Nekima je bio frajer bez premca, a za druge običan diktator. U serijalu ‘’Ex Yu crtice’’ rekonstruiramo posljednje dane Josipa Broza.

Foto: Arhiv

Tako su relativno nedavno na svjetlo dana izašli potpuno novi dokumenti, ovoga puta pronađeni u podzemnim prostorima Kliničkog centra u Ljubljani. Slovenski mediji objavili su informacije o računima liječenja te luksuzu koje je upražnjavalo Titovo osoblje i osiguranje.

Raskoš

U jednom od brojnih dokumenata otkriveno je da su u samo mjesec dana pojeli 18 kilograma budžole, 20 kilograma pršuta, sto kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram baby govedine, 90 kilograma šunke u konzervama i 54 kilograma banana. Na sve to naravno, nakon toliko hrane, ide i fina kapljica, a čini se da je alkohol tih dana, daleke prošlosti, tekao u potocima. Popijena je 91 boca viskija, 20 flaša ruma, 11 boca vodke i 100 litara vina. Ove informacije šokirale su javnost, posebno ako se zna da se  Titom bavio sedmeročlani liječnički konzilij, a tek ponekad u pomoć bi došli liječnici iz Rusije i Amerike. Bilo je tu naravno i medicinskog osoblja i pripadnika osiguranja.

Krafne, peciva i torte

Već je poznato kako je Josip Broz posljednja dva mjeseca života bio u induciranoj komi i na infuziji, a osoblje bolnice i pripadnici osiguranja očito su se tješili slatkim. U otkrivenim papirima vidljivo je i da je pojedeno 700 komada torti, 200 rolada, 200 krafni i 150 peciva.
Sav taj raskoš ušao je u konačan račun Titovog liječenja koji je iznosio dva milijuna i sto tisuća dinara, a tadašnja SR Slovenija je naredila bolnici da ga plati. Račun je uredno plaćen, a što je bilo dalje, svi jako dobro znamo.




Autor:D.D
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.