Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Težak je to udarac, niti Cro Cop nije izdržao, ali na kraju je ipak morao priznati ‘poraz’

Autor: Andrija Kačić Karlin

Teško se oprostiti od aktivnog bavljenja sportom. Potom ga promatrati, možda se ne snaći u svakodnevnom životu. Napose, ako ti još um govori da si moćan, pritom i dalje vjeruješ svom tijelu. Nekako tako shvatili smo povratak nekad velikog, besprijekornog skijaša, jednog od najboljeg ako ne i najboljeg u povijesti, Austrijanca Marcela Hirschera.

Hirscher je u natjecateljsku mirovinu otišao 2019., kad je osvojio rekordni, osmi Veliki kristalni globus. Osim toga, 35-godišnji Austrijanac u svojoj kolekciji ima 12 malih kristalnih globusa, 67 pojedinačnih pobjeda u utrkama Svjetskog kupa, u kojima se 138 puta penjao na pobjedničko postolje.

Dakle, pet godina živio je „običan život„. Zacijelo je i dalje skijao, kolikogod često bilo je to prije rekreativno nego profesionalno. Ili se možda varamo? Vidjeti ćemo. Pet godina je jako duga pauza.

Screenshot: Instagram/Mirko Filipović (@crocop1009)

Povratak nije lak

“Prekinuo sam karijeru prije pet godina, a u međuvremenu sam proslavio 35. rođendan. Stoga iz tog kuta treba gledati na moj povratak: želim se ponovno natjecati i u tome uživati”, govori Hirscher koji više neće nastupati za Austriju, nego za domovinu svoje majke, Nizozemsku.

Tko će ga znati? Možda mu je ponestalo i novaca, ne samo adrenalina. Uostalom, vidjeti ćemo kako će se snaći u Svjetskom kupu. Nije Hirscher jedini koji se oprostio od bavljenja sportom. Činili su to mnogi veliki sportaši. Recimo, boksač Muhammad Ali. tri puta se opraštao, tri puta vraćao. Pokušao se vratiti i četvrti puta, nije uspio. Pokušao je Ali ostvariti i četvrti povratak, ali je taj pokušaj završio neslavnim porazom od Larryja Holmesa.

Ipak, kroz sve svoje godine boksačke karijere Ali se osim neporecivim iznimnim boksačkim talentom isticao i brojnim kontroverznim izjava i ponašanjem. Prijelaz na islam, vješto korištenje medijske pozornosti, poseban način verbalnog i neverbalnog provociranja protivnika prije, za vrijeme i nakon borbe čine Alija svakako najprepoznatljivijom ikonom boksa. Smatra se da je Ali prva i najveća medijska sportska zvijezda 20. stoljeća. I stoga je svaki njegov povratak dočekan s oduševljenjem. Nažalost, Ali je vrlo brzo nakon prestanka karijere obolio od Parkinsonove bolesti.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Neki ne mogu izdržati

Pogledajmo ovu priču. Kada je u listopadu 1993. godine košarkaš Michael Jordan objavio kako odlazi u igračku mirovinu, bio je to veliki šok za sve u svijetu košarke. Smrt oca tri mjeseca ranije i zasićenost košarkom doveli su do ovakve odluke, u biti ubrzale su ono o čemu je razmišljao već neko vrijeme.




Nije ostao izvan sporta, ispunio je svoju i očevu želju te se prebacio na bejzbol, potpisao je ugovor s Chicago White Soxima, ali u MLB-u nije zaigrao. Zato je igrao u nižim ligama i to sasvim solidnim udaračkim učinkom te je upisao i tri „home runa„.

Ali, samo godinu i pol kasnije Michael Jordan je objavio da se vraća profesionalnoj košarci. Kao i kod Alija, oduševljenje američke i svjetske sportske javnosti bilo je veliko. Već 24 sata nakon što je objavio da se vraća košarci protiv Indiane je odigrao povratničku utakmicu. Postigao je 19 koševa uz tek 25 posto šuta za 43 minute. Bila mu je to jedna od najgorih izvedbi u karijeri, ali nije ga spriječilo da osvoji još tri naslova prvaka s Chicago Bullsima u te tri preostale sezone koje je još odigrao.

Foto: Bozo Radic / CROPIX

Povratak Kim Clijsters

Sjećate se nekad sjajne tenisačice Kim Clijsters. Ona je voljela oproštaje, ali i povratke. Četverostruka Grand Slam prvakinja napustila je sport kao 23-godišnjakinja 2007., ali se vratila 2009. godine nakon što je rodila kćer i potom osvojila uzastopne naslove na US Openu, kao i na Australian Openu. Ponovno se povukla nakon US Opena 2012. da bi se vratila u veljači 2020.




No, kako je to vrijeme bila kulminacija covid krize odigrala je samo pet dvoboja, zadesila ju je još ozljeda, te se nakon 41 naslova konačno zaista morala umiroviti. Teška srca Belgijanka je objavila da se po treći put povlači iz tenisa i da više neće igrati “službene turnire”.

I naš borac Mirko Filipović znao nas je šokirati i odlaskom i povratkom. Čuveni Crocop je nakon umirovljenja. Sam je govorio da će u zagrebačkoj Areni 2012. godine imati oproštajni meč. I doista, Mirko Cro Cop Filipović u pred domaćom publikom svladao je legendarnog Raya Sefa i razveselio brojne ljubitelje K1 sporta koji su ga došli gledati u zagrebačku Arenu. I bili smo uvjereni da je zauvijek otišao iz ringa. Ali ne…

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Filipović nije izdržao

Nije izdržao. Početkom 2015. godine počelo se špekulirati o Mirkovom prelasku u UFC. Filipović i Dana White su to potvrdili s uvjetom da Mirko revanšira s nekim borcima od kojih je izgubio. Filipović se opet borio u UFC-u travnja 2015. godine. U revanš meču borio se s Gabrielom Gonzagom, čovjeku koji mu je nanio najteži poraz u karijeri. Na priredbi UFC Fight Night 64 u Poljskoj, ostvario je pobjedu prekidom u trećoj rundi tehničkim nokautom.

Imao je Cro Cop još neke pregovore o novim nastupima, nije govorio o oproštaju sve do 2019. godine. Sve do prvog dana ožujka 2019. godine kada je pred televizijskim kamerama rekao kako se oprašta od svijeta borilačkih sportova zbog moždanog udara i krvarenja u mozgu koje je pretrpio u veljači 2019. godine. Tada je izjavio: “Nikad više u ring neću ući, ne smijem dozvoliti da me netko udari. Moram kontrolni magnet napraviti za tri mjeseca. Nakon toga ću ja trenirati i dalje, boks vreće. Što se tiče borbi, toga više nema. Nažalost, nitko nije htio ovakav kraj, ali tako je, to je život”.

Brojni ne izdrže, uostalom teško je otići nakon toliko godina. I kad se vrate, dožive – pljusku. A to nekad nije lako podnijeti. Pitanje je kako će Hirscher sve to podnijeti, ovoga puta pod zastavom Nizozemske…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.