Foto: Antonio Balic / CROPIX

Legendarni Slovenac prisjetio se ZOI u Sarajevu: ‘Jugoslavija je bila jedina zemlja koja je to uspjela’

Autor: Dnevno GIŠ

Oni koji pamte Olimpijske igre u Sarajevu, sada već davne 1984. godine, sjećaju se i velikog skijaša iz Slovenije Jure Franka, koji je osvojio srebrnu medalju u veleslalomu i skijanjem, uz tada super popularnog Bojana Križaja ,zaludio bivšu nam državu.

Olimpijada u Sarajevu organizirana je u jeku ‘hladnog rata’ između Atlantskog i Varšavskog pakta, a u to vrijeme Sarajevo je privuklo na zimske OI obje zaraćene strane, što nije bio slučaj na Olimpijadi u Moskvi i Los Angelesu, koje su bojkotirali prvo zapadni blok u Rusiji pa istočni četiri godine kasnije u SAD-u.

Olimpijske igre u Sarajevu značile su i velike zahvate na infrastrukturi, što samih natjecališta, koja su sada većinom devastirana zbog rata i nebrige, što samog grada pa je Zabranjeno pušenje pjevalo, ‘Sarajevo najmiliji grade uredismo te do Olimpijade’.

Jedina zemlja




Jure Franko dao je veliki intervju za specijal Dnevnog Avaza, u kojem se prisjetio dana slave i Olimpijskog duha, koji je tada vladao Sarajevom.

“Osobno zaista dosta skromno gledam na to, jer je to bila baš velika stvar za čitavu našu tadašnju zemlju, za sve koji smo bili angažirani, ili kao sportaši ili kao organizatori, za što je bila potrebna cijela zemlja kao što je bila Jugoslavija u tadašnjim vremenima. Pogotovo zalaganje Bosne i Hercegovine, a da istaknem naročito zalaganje Sarajeva i Sarajlija. To je bio izuzetan događaj.

Jugoslavija je bila jedina zemlja koja je uspjela u to doba da organizira nešto tako značajno i veliko kao što je Olimpijada u periodu kada su bile velike političke tenzije u svijetu, posebno između Rusije i Amerike. Amerika je 1980. godine bojkotirala Rusiju, odnosno Olimpijske igre u Moskvi, a 1984. su onda Rusija i većina istočnog tadašnjeg svijeta bojkotirale Ljetne igre u Americi u Los Anđelesu. Jugoslavija i Sarajevo bili su jedini u stanju da održe OI gdje su učesnice bile sve zemlje svijeta, bez izuzetka”, rekao je između ostalog za Avaz Franko pa se prisjeti atmosfere na Olimpijskim igrama:




Poznatog sportaša žena je napustila, a on se odao boci: ‘Umro od tuge koja se zove Jugoslavija’

“Vidjelo se u očima i u osmijesima ljudi kako je bila želja da se istaknemo kao nacija, da dođemo do rezultata, naravno u sportskom smislu. I to je bila ta duša Sarajeva koja će živjeti sa mnom i s nama do kraja života, i u narednim generacijama. Srce Sarajeva je bilo s nama i u svima nama, a i mi smo istovremeno bili srce Sarajeva i svijeta tada”, prisjetio se srebrni sa ZOI-a u Sarajevu Jre Franko.

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.