Photo: Profimedia

OTVORENO PISMO DIGLO SRBIJU NA NOGE: ‘Dosta više, sram vas bilo, dok se to ne promijeni – nema napretka!’

Autor: Matija Majdak

Bivši kapetan Srbije Nemanja Vidić poslao je otvoreno pismo tamošnjim medijima u kojem je žestoko napao vodstvo Nogometnog saveza Srbije.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Dosta više! Imam potrebu reći ono što mi je na srcu i podijeliti svoje razmišljanje s javnošću.

Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan. Troši nogometne radnike, pravi nogometaše i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namjerama.

Cijeli sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu nogometa. Dozvoljava ljudima, blago rečeno s sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smjenjuje trenera koji se plasira na Svjetsko prvenstvo?!

Nogometaši i treneri su osuđeni surađivati s takvim ljudima, jer su, nažalost, oni ti koji odlučuju o njihovoj sudbini. Uče djecu da je za put do uspjeha bitno tko je tvoj menadžer, a tko trener, jer kvaliteta nije mjerilo, ni nogometno, a ni ljudski.

Takav način funkcioniranja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvu momčad on je naučio sve suprotno od onoga što bi mu trebalo stvarati emociju i poštovanje prema dresu koji nosi (sportski i momčadski duh, fair play, da najbolji igra…) Tek kada se to bude promijenilo onda će se svaki igrač boriti da igra u takvoj reprezentaciji! Što kaže naš narod: ‘Kako siješ, tako ćeš i žeti’.




Ovakav sustav traje već dugi niz godina. Kažu, uvijek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri nogometaši, već loši ljudi, neće igrati za reprezentaciju. Nijedan trener/izbornik nije valjao u posljednjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svjetsko prvenstvo! Ali njihov sustav je i dalje dobar!

Pa iz kojeg sustava je izašao taj kadar?

Sram vas bilo!




Javljaju se uvijek poslušnici koji kritiziraju posljedicu, a ne uzrok problema i tako brane predsjednika i truli sustav od kojeg sami imaju koristi godinama, a ne spominju ‘uspjehe’ koje je postigao predsjednik Saveza (neregularnost prvenstva, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podjele u društvu, produbio nepovjerenje u srpski nogomet i sudačku organizaciju, da ne pričam o ‘uspjesima reprezentacije’).

Sposobni ljudi kod nas u nogometu su oni koji manipuliraju sustavom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili!

Dok se to ne promijeni – nema napretka!

Baš me interesira koji će se sljedeći stručnjak da javiti i braniti takav sistem.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.