Screenshot/YouTube

Mariju je nogometaš silovao u vikendici i uništio si karijeru, a moćnik ga je dokrajčio

Autor: Ivan Lukač

Za Roberta Prosinečkog često se govorilo da nije bilo gemišta bio bi najbolji na svijetu. I s njim i bez njega “veliki Žuti” bio je na samom nogometnom vrhu. Virtuoz kakav se rijetko rađa. Ovo ipak nije priča o legendarnom Hrvatu nego o jednom Rusu kojeg je votka stajala na putu do vrha.

Eduard Streljcov, legendarni napadač “Torpeda” iz Moskve, bio je ruski Pele. Tako su ga i zvali. Za njega su navijači rekli: “Da je Pelé popio kave koliko je Streljcov popio votke, on bi umro” što dovoljno govori kakav je život živio.

Trebao je biti udarna igla SSSR-a na Mundijalu u Švedskoj 1958. Bilo je to prvo prvenstvo koje je Brazil osvojio prevođen upravo Peleom. Nažalost, dva Pelea nikada se nisu susrela. Jedan je postao jedan od najboljih u povijesti, a drugi tj. Sterljcov završio je u zatvoru.

 




Zatvor i silovanje

Samo nekoliko mjeseci prije svog prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu 1958. godine Streljcov je uhićen, a zatim zbog silovanja i osuđen na 12 godina zatvora. Kasnije mu je kazna smanjena na 5 godina, ali mu je, kada je izašao iz zatvora, bilo zabranjeno igrati za reprezentaciju.

Sterljcov je kao i Pele junak postao još kao tinejdžer. Naime, Streljcov je 1954. imao samo 16 godina kada je prvi put izašao na teren za moskovski “Torpedo”, a već u narednoj sezoni je izvukao momčad s devetog na četvrto mjesto postigavši 15 golova u 22 utakmice, da bi 1956. godine zajedno sa sovjetskim olimpijskim timom otišao u Melbourne i dao veliki doprinos osvajanju olimpijskog zlata.

Često je bio u pritvoru zbog tučnjava. Kako je optužen za silovanje? Streljcov je s još dvojicom nogometaša 25. travnja 1958. godine otišao u vikendicu svoga prijatelja s četiri mlade žene. Jedna od njih, Marija Lebedeva, po riječima očevidaca, pokazala je zanimanje za Streljcova. Kada su svi već popili, dvoje su se ljubili, ali je situacija navodno “izmakla kontroli” kada su svi zaspali.




‘Nemoj kriviti sebe’

Sutradan je Lebedeva prijavila Eduarda policiji i ovaj je uhićen. Sovjetski lider Nikita Hruščov je obaviješten o ovom slučaju, i kako se navodi, rekao je: “Strogo ga kazniti; iza rešetaka na duže vrijeme.” Izašao je nakon pet godina, ali klub i navijači smatrali su da je lažno optužen. Mislili su da mu je to vlada namjestila zbog njegove ogromne popularnosti čime je ugrožavao njihov kult ličnosti.  On nikada ništa nije govorio na tu temu.

Majci je napisao: “Nemoj kriviti sebe. To je samo moja krivica. Tisuću puta si mi govorila da će mi ‘društvo’, ‘djevojke’ i votka donijeti nevolje. Nisam te slušao i evo gdje sam… Bit ću drugi čovjek kada izađem na slobodu.” Svoje nogometno umijeće nije zaboravio.

Naime, 1967. i 1968. je proglašen najboljim nogometašem Sovjetskog Saveza. Za “Torpedo” je igrao do 1970. godine, ali nikada više nije zaigrao za reprezentaciju. Umro je 1990. od raka grla, a stadion u Moskvi nazvan je po njemu te snimljen film. U Rusiji i dalje ima status legende. Pravu istinu o njemu nikada nećemo saznati, ali da nije bilo alkohola sigurno bi bio i jedan od najboljih ikada.

Kakva ‘pljuska’ za Hrgovića: Ništa od borbe za pojas, ovo nije normalno što mu rade

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.