Foto: Josko Ponos/Cropix

Hebrang proširio dezinformaciju s Wikipedije: Mirko Barišić nije diplomirao u Beogradu

Autor: Dnevno GIŠ

Da političari znaju u medijskom prostoru potezati i neprovjerenim informacijama nije neka novost, a posljednji primjer, na koji smo i mi nažalost nasjeli, dogodio se uoči izbora za predsjednika Dinama.

Tako je u emisiji emitiranoj 7. ožujka, bivši HDZ-ov ministar zdravstva i obrane, u jeku predsjedničke kampanje u pitanje doveo biografiju dugogodišnjeg čelnika zagrebačkog kluba Mirka Barišića.

“O gospodinu Barišiću treba reći nekoliko stvari. Prvo je pitanje – tko je taj čovjek? Kada čitate njegov životopis onda ćete vidjeti neke kontradiktorne pa i kontroverzne stvari. Na primjer, u Wikipediji piše – završio je Tehnološki fakultet u Beogradu. U Hrvatskoj enciklopediji piše – završio je Tehnološki fakultet u Zagrebu. I koliko god čitate, malo u Zagrebu, malo u Beogradu. Čovjek koji skriva svoje tragove, očito nešto miriši na nečovještvo“, kazao je Hebrang u Press klubu Tihomira Dujmovića na televiziji Z1.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Govorio neistinu u eteru

“O gospodinu Barišiću treba reći nekoliko stvari. Prvo je pitanje tko je uopće taj čovjek? Kad čitate njegov životopis, možete vidjeti neke kontradiktorne, kontroverzne stvari. Na srpskoj Wikipediji piše da je završio Tehnološki fakultet u Beogradu, a na hrvatskoj piše da ga je završio u Zagrebu. Čovjek koji skriva svoje tragove…, očito nešto miriši na loše. Predstavlja se kao žrtva Hrvatskog proljeća, a s druge strane, bio je smijenjen iz Dinama nakon one čuvene turneje po SAD-u i Kanadi 1970., ali je nakon te smjene dobio najveću moguću nagradu.

Postao je direktor jedne bečke tvrtke Combick, tvrtke koja je bila reeksportna tvrtka Genexa, izuzetno moćne jugoslavenske tvrtke. Taj Genex je bio poznato utočište udbaških kadrova. E sad, netko bi se zapitao zašto je onda, u to vrijeme 70-ih Barišić bio na čelu Dinama. Pa zato jer je te ogromne novce Genexa trebalo kanalizirati, a istodobno je i trebalo držati pod kontrolom nacionalnu komponentu koju je Dinamo predstavljao. Dinamo je bio simbol hrvatstva, pa je trebao čovjek koji će to neutralizirati, pokoriti. I sad dolazi vrijeme poodmaklih godina Barišića, koji i sada, na čelu Dinama, demokratizaciju vidi kao u doba Jugoslavije.

Njemu je demokracija to da u startu ima svoju dvotrećinsku većinu u skupštini. no, on i u tu vlastitu većinu nije vjerovao, pa je iz skupštine isključio ljude poput Kamenskog i Gašparovića. Otpisao je ljudi koji su ga ne tako davno spasili od odlaska iz Dinama. Bojim se da će Barišić pobijediti, jer to bi značilo da Dinamo nastavlja padati, ići nizbrdicom. A Uprava će na krilima svojih bogatih domjenaka i Mercedesa nastaviti vladati Dinamom”, izjavio je Andrija Hebrang kod Tomislava Dujmovića.




Da, nažalost i mi smo to prenijeli, kao što citiramo izjave Milanovića, Plenkovića, brojnih drugih političara, jer im slijepo vjerujemo, a ne razmišljamo što je od svega toga što kažu – istina.

Na službenim stranicama Dinama lijepo je pisalo da je Barišić diplomirao na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu 1961. godine i to je prava istina. Wikipedija je otvorena platforma u koju informacije, bilo one točne ili netočne, mogu upisivati svi korisnici interneta. Sudeći prema pretraživanju starih verzija, čini se da je priču o Beogradu u hrvatskoj verziji Wikipedije “podmetnuo” navijač Hajduka.

Jasna je iz Hrvatske sa svojim pištoljem pobjegla u Beograd: Rat je počinjao, a ona je izabrala




Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.