Guliver image

Pašalić slavi, Stanišić tuguje: Atalanta prekinula čudesan niz Bayera i uzela trofej

Autor: Ivan Lukač

Nogometaši Atalante su u finalu Europske lige u Dublinu s velikih 3:0 pobijedili Bayer i tako prekinuli njihov niz od čak 51 utakmicu u nizu bez poraza.

Apsolutni heroj finala bio je Nigerijac Lookman koji je zabio sva tri gola i tako se vječno upisao u povijesne knjige kluba iz Bergama. Prvi je ovo trofej klubu nakon 1963.

Sve je počelo u 12. minuti. Obrana Bayera je zaspala, a Lookman se sjajno prišuljao s leđa i pogodio za vodstvo. U 26. minuti još jednom Lookman. Dao je Xhaki kroz noge i onda s 20 metara pogodio malu mrežicu.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli UEFA Europa League (@europaleague)




Velika pobjeda

U nastavku vidjeli smo Bayer koji želi, ali pravih prilika nije bilo. Xabi Alonso je sve adute dao u napad, ali prave prilike nije bilo. Onda se još jednom ukazao Lookman.

U stilu Ivana Perišića izbacio se na lijevu stranu i pogodio suprotni kut za prvi europski trofej talijanskog kluba. Do kraja utakmice bliže je Atalanta bila četvrtom golu nego Bayer prvom.




Josip Stanišić igrao je od prve minute, a igru napustio početkom drugog djela. Kod Atalante Pašalić je ušao u 57. minuti. Za tjedan dana u finalu Konferencijske lige Fiorentina će u Ateni igrati protiv Olympiakosa.

Ovaj čovjek je bio totalno izgubljen na terenu: Hrvatski Real u drami lupio šamar ‘pratiteljima’

Bayer- Atalanta 0:3

90- Kraj utakmice, Atalanta je uzela Europsku ligu.

83- Nastavlja se pritisak Bayera, ali nema tu pravih prilika. Čeka se kraj susreta

76- GOOOOOOOOLLL! Gotovo je u Dublinu, gotov je niz Bayera. Lookam još jednom zabija i sada Bayeru treba čudo.

70- Atalanta polako ide u zatvaranje utakmice, Bayer i dalje bez prave prilike.

63- Xabi Alonso sve je adute bacio u napad, Bayer sada ide na sve ili ništa.

56- Ušao je u igru Mario Pašalić.

51- Bolje je Atalanta otvorila nastavak, ali sada se Bayer polako budi brzim kontrama.

46- Evo nas u nastavku.

45- Kraj prvog djela.

39- Bayer sada ima loptu i pokušava, ali ništa dovoljno opasno.

33- Palacios je mogao pitati Mussu gdje da puca i na kraju je pucao u njega. Kakav promašaj Bayera.

26- GOOOOOOOLLL! Još jednom Lookman, sjajno je prošao i s 20 metara pogodio malu mrežicu.

25- Nema izražene dominacije, gledamo brz nogomet, ali bez prilika.

18- Stanišić je sada pucao, ali od bloka i lagan posao za Mussu.

12- GOOOOOOLLLL!  Atalanta je povela, Lookoman se prišuljao s leđa i zabio za rano vodstvo. Velika greške obrane.

6- Bez prilika u uvodu, ali dosta trke i duela.

1- Počelo je prvo europsko finale ove sezone.

Bayer Leverkusen (3-4-2-1): Kovar – Hincapie, Tah, Tapsoba – Grimaldo, Xhaka, Palacios, Stanišić – Wirtz, Frimpong – Adli

Atalanta (3-4-2-1): Musso – Djimsiti, Hien, Kolašinac – Zappacosta, Ederson, Koopmeiners, Ruggeri – De Ketelaere, Lookman – Scamacca


S početkom u 21 sat na stadionu Aviva u Dublinu finale Europa lige igraju Bayer Leverkusen i Atalanta. Bit će to sraz senzacionalnog Bayera, prvi put prvaka Njemačke, koji ove sezone nema niti jedan poraz i koji je prestigao rekord Benfice po neporaženosti u svim natjecanjima.

Atalanta ima samo jedan Kup Italije iz daleke 1963., dok su Apotekari 1988. uzeli Kup UEFA-e i pet godina kasnije DFB Kup. Istina, Leverkusen je 2002. igrao i finale Lige prvaka, ali je s 2:1 izgubio od Zidaneovog Reala.

Bayer je u polufinalu bio bolji baš od Talijana, Rome s ukupnih 4:2 dok je Atalanta u četrvtifinalu izbacila favorizirani Liverpool, a zatim bili bolji od OM.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli UEFA Europa League (@europaleague)

Korak do savršenstva

Momčad Xabija Alonsa je već sad napravila čudo, ali ostale su još dvije utakmice za povijest. Finale DFB Kupa protiv Kaiserslauterna i ovo finale s Atalantom da sezonu okonča na nestvaran način – s tri trofeja bez ijednog poraza.

Sigurno je da će Hrvatska imati sigurnog osvajača Europa lige. U Bayeru igra Josip Stanišić, a u Atalanti Mario Pašalić. Podsjetimo, Stanišić je na posudbi iz mihenskog Bayerna.

Utakmica počinje u 21 sat s prijenosom na Areni Sport, a tekstulanih prijenos iz minute u minute pratite na našem portalu.

Jakirović nakon dvostruke krune: ‘Bilo mi je teško zbog obitelji, ali vjerovao sam u sebe i svoje igrače’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.