Foto: Tomislav Kristo/CROPIX, Ilustracija

BBB-ovac iz Atene kažnjen u Hrvatskoj: Potvrđena prva presuda, evo što ga čeka

Autor: Ivor Krapac

Pri kraju prošle godine su se privedeni BBB-ovci vratili u Hrvatsku nakon što su mjesecima bili lišeni slobode u Ateni zbog optužbi za sudjelovanje u navijačkom sukobu u glavnom grčkom gradu, a po povratku u Hrvatsku, sada je jednog od njih dočekala i prva pravomoćna presuda u nastavku njihove sudske priče.

Potvrđena je zabrana odlaska na utakmice Dinama i hrvatske reprezentacije za jednog BBB-ovca iz Atene, a ta zabrana trajat će narednih godinu dana. Odluku o tome donio je Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, s potvrdom presude koju je ranije imao Općinski sud u Sesvetama.

Odbačena je žalba BBB-ovca i njegovih pravnih zastupnika, čime je presuda postala pravomoćnom. Nije prihvaćena argumentacija BBB-ovca koji je bio u Ateni i u postupku u Hrvatskoj pokušao se obraniti presumpcijom nevinosti. Sud je utvrdio da nije bio dovoljno jak argument iz žalbe da za okrivljenika nema dovoljno jakog dokaza za provođenje ovakve mjere, a pritom se pozvao na odluku prvostupanjskog suda.

Foto: Goran Sebelic/CROPIX

Zaključak suda

“Pravilno je prvostupanjski sud cijenio i podatak da je ovaj navijač 7. kolovoza 2023., u organiziranoj skupini s još oko 100-tinjak pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys, sudjelovao u tučnjavi s navijačima AEK FC u Ateni. Zbog svega navedenog, nisu osnovani žalbeni navodi kojima se ističe da ne postoji dovoljno jak dokaz o tome da za okrivljenika postoje saznanja da se već ranije protupravno ponašao”, stoji u odluci Visokog prekršajnog suda RH kojim je odluka o kazni za BBB-ovca postala pravomoćna.

Mjera je određena i uz druge argumente, nepovezane sa sukobom u Ateni u kolovozu prošle godine. Ti argumenti odnose se na sudjelovanje kažnjenog BBB-ovca u ranijim sukobima, zbog čega je već bio evidentiran, a radilo se o kršenju 30. listopada Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima u dvije situacije, 2018. dok su se sastali Šibenik i Hajduk te u prosincu 2021. uoči početka susreta Lokomotive i Hajduka.

Odluka koja je postala pravomoćnom je prva takva za BBB-ovce koji su bili privedeni u Ateni i pri kraju prošle godine vratili su se u Hrvatsku, a treba vidjeti hoće li se postupiti tako i s drugim privedenima u kolovozu prošle godine. Takav potencijalni rasplet je po povratku privedenih BBB-ovaca iz Grčke najavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, s riječima da će policija od suda tražiti donošenje mjere zabrane odlaska na utakmice za puštene iz Atene.

Prosinečki preuzeo reprezentaciju Crne Gore, novi izazov za bivšeg Vatrenog







Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.