Zvali su ga kao spasitelja makar nije bio omiljen, niti kao igrač niti kao trener, zanemarivao je spektakl

Autor: Andrija Kačić Karlin

Dunga je članom reprezentacije Brazila postao 1987. godine, te je tri puta sudjelovao na svjetskim prvenstvima, a 1994. osvojio je naslov svjetskog prvaka na prvenstvu u SAD-u. Za reprezentaciju je igrao 13 godina te je odigrao 91 utakmicu i postigao šest pogodaka. Sam je s ponosom kao Brazilac isticao svoje talijansko i njemačko porijeklo. Bio je omiljeni, pa malo manje omiljeni brazilski izbornik

Uz Španjolca Xavija on je jedini nogometaš koji je nastupao i na svjetskim prvenstvima, olimpijskim igrama, Kupu konfederacija te svom kontinentalnom prvenstvu. S time da je jednom igrao u finalu svjetskih prvenstava, a jednom ga i osvojio, 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. On je bio fantastičan obrambeni nogometaš čija se popularnost mogla mjeriti s najvećim napadačima svoga vremena. Donedavno je bio brazilski izbornik, u drugom navratu.

On je Carlos Caetano Bledorn Verri poznat kao “Dunga”.

Započeo je karijeru 1980. godine u Internacionalu. Najviše utakmica odigrao je za Fiorentinu, ukupno 124, te je postigao osam pogodaka. Ukupno je igrao u deset klubova. Profesionalnu karijeru završio je 2000. godine u klubu gdje je i započeo karijeru, Internacionalu.

Dunga je članom reprezentacije Brazila postao 1987. godine, te je tri puta sudjelovao na svjetskim prvenstvima, a 1994. osvojio je naslov svjetskog prvaka na prvenstvu u SAD-u. Za reprezentaciju je igrao 13 godina te je odigrao 91 utakmicu i postigao šest pogodaka. Sam je s ponosom kao Brazilac isticao svoje talijansko i njemačko porijeklo.

Bio je omiljeni, pa malo manje omiljeni brazilski izbornik, prvi puta je vodio brazilsku reprezentaciju od 2006.do 2010. godine, osvojio je Copa Americu i Kup Konfederacija 2009. godine, no nakon razočaravajućeg nastupa na svjetskoj smotri 2010. godine u Južnoj Africi podnio je ostavku. No, nakon kraha izbornika Scolarija 2014. godine na prvenstvu na kojem je Brazil bio domaćin pritisak javnosti bio je golem, Dunga je opet morao preuzeti reprezentaciju. Izdržao je do 2016. kada je zbog slabog rezultata na Copa Americi odustao od vođenja svog Brazila.

Otkud nadimak – Dunga? Od portugalskog prijevoda “Dopey”, patuljka iz Disneyjevog crtanog filma o Snjeguljici, jer je bio nizak rastom i otac ga je nazvao – Dunga, prijevod s engleski “Dopey” (kratki). No, iako nije izrastao do prosječne visine bio je sjajan igrač, nenadmašan borac i kapetan.

Dakle, Dunga je redom igrao za Internacional (1980-84, 1999-2000), Corinthians (1984-85), Santos (1985-87), Vasco da Gamu, (1987), Pisu (1987-88), Fiorentinu 1988-92), Pescaru (1992-93), VfB Stuttgart (1993-95) i Jubilo Iwata (1995-98).




Za njega se pročulo na svjetskoj smotri igrača do 20 godina još 1983. godine kada je bio kapetan Brazila koji je postao svjetski prvak nadvisivši u finalu Argentinu. Samo godinu kasnije Brazil je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu s Dungom kao kapetanom i najboljim igračem.

Na svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji Dunga je bio u prvoj momčadi, no poraz od Argentine u drugom krugu natjecanja silno je ražalostio brazilsku javnost. No, Brazil se počeo dizati nakon tog prvenstva makar novinari nisu bili zadovoljni stilom, kako ni Dunge, tako ni cijele momčadi. Igrao je Brazil tada više na borbenost nego na atraktivnost, no taj je pragmatizam donio Brazilu naslov svjetskog prvaka, četiri godine kasnije na svjetskoj smotri u Sjedinjenim Američkim Državama. Novinari su čak to razdoblje brazilske reprezentacije nazvali “era Dunga”.

Zaista je u velikom stilu odigrao to prvenstvo. Usred turnira preuzeo je kapetansku traku od Raija, potom Mazinha koji su postali rezerveu odabiru izbornika Carlosa Alberta Parreire. U finalnom raspucavanju jedanaesteraca protiv Italije bio je precizan u trećoj seriji.




Iako već kao veteran bio je kapetan Brazila i na svjetskoj smotri 1998. u Francuskoj, kada je poražen u finalu protiv Francuske 0-3, bez ozlijeđenog ili bolesnog Ronalda.

Dunga je u povijesti nogometne igre ostao upamćen kao nogometaš velike borbenosti i sjajnog predviđanja razvoja situacije na terenu. Bio je fizički snažan, ali tehnički potkovan i za napadačke misli, njegova duga lopta iz zadnjeg obrambenog reda izluđivala je suparničke obrane. Čitao je igru, predviđao događaje, uvijek bio na pravom mjestu. I na poziciji zadnjeg veznog pružao je fantastične partije, oduzimao je lopte, dijelio ih, trčao do iznemoglosti, treneri su ga obožavali zbog njegove učinkovitosti. Da, bio je i kao igrač tvrdoglav, takav je danas i kao trener. Brazilci su često govorili da igra europskim stilom, ne brazilskim, zbog borbenosti nasuprot spektakla.

Izbornik Brazila je postao u ljeto 2006. godine, zamijenio je Carlsa Albertu Parreiru, iako nije imao prethodng trenerskog iskustva. Ipak, napravio je impresivan start s Brazilom,
pobijedivši u četiri od svojih prvih pet susreta. No, bio je drugačiji izbornik od svojih prethodnika.

Dunga nije samo tražio igrače u velikim klubovima, već je pogledao cijelu Europu i pronašao pojedinačne talente poput Daniela Carvalha, Wágner Lovea I Dudu Cearense iz, primjerice, ruskog CSKA. Također je tražio nove igrače iz lokalnih brazilskih klubova kao što su Corinthians, Flamengo i São Paulo. Takav pristup donio mu je ploda, pa je 2007. godine osvojio Copa Ameriku protiv favorizirane Argentine. No, posla ga je stajao krah na svjetskoj smotri 2010. u Južnoj Africi.

Na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2010. godine Brazil je došao do četvrtfinala, gdje su nakon vodsta Brazilci izgubili protiv Nizozemske. Svi su ga kritizirali, dao je ostavku. Nije se potom snašao ni u svom Internationalu, no debakl kojeg je Brazil doživio na svom SP 2014. godine natjerao je brazilsku javnost da ga opet pozove u pomoć, da zamijeni Scolarija i vrati Brazil na kvalitativnu mapu svjetskog nogometa.

No, nije sve išlo kako je Dunga zamislio, na Copa Americi Dungina momčad ispala je protiv Paragvaja nakon izvođenja jedanaesteraca i tako propustila prigodu otići na Kup konfederacija prvi puta u 20 godina.

Sve je više Dunga počeo gubiti i živce. Nije se snalazio pred novinarima, pa je tako jednom izjavio:

“Brazil je svašta prolazio kroz puno toga još dok sam bio profesionalac. Igrao sam kad smo čekali 40 godina na trofej pobjednika Copa Américe odnosno 24 godine na naslov prvaka svijeta. Ponekad pomislim da sam neka afrička
izbjeglica koju svi šutaju po ulici”.

Ovu usporedbu s afričkim izbjeglicama novinari su jedva dočekali kako bi ga kritizirali. Nije izdržao, morao se ispričati:

“Ispričavam se onima koje sam uvrijedio izjavom o afričkim
izbjeglicama. Krivo sam se izrazio, te izjave ne odražavaju moja mišljenja i stajališta”.

Ipak, brazilski nogometni savez otpustio je Dungu s dužnosti izbornika nakon što je reprezentacija natjecanje na lanjskoj Copa Americi završila ispadanjem već u natjecanju po skupinama. Danas je bez posla…

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.