Foto:Instagramscreenshot

Slavni Srbin usred rata otišao iz Hrvatske, u Srbiji sad čekaju veliku odluku njegovog sina

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Rodom iz Požege, nekadašnji poznati košarkaš Predrag Stojaković je svoju ljubav prenio na sina, 19-godišnjeg Andreja, mladića čiju veliku odluku sada čekaju u Srbiji. Mladi Stojaković mora prelomiti za koju će reprezentaciju igrati, za Srbiju ili možda za Grčku, koja je za njega opcija s obzirom na to da je rođen u Solunu, u gradu koji tata Predrag pamti po jednoj od postaja tijekom karijere u dresu tamošnjeg PAOK-a.

Andreju je majka Grkinja, tamošnja manekenka Aleka Kamila, a u svojoj obiteljskoj priči prije nego je uplovio u tu ljubavnu vezu, tata Predrag pamti i kako je usred rata i u ranoj fazi srpske agresije na Hrvatsku napustio svoj rodni, požeški kraj. Obitelj je otišla u Beograd, a Predrag je kasnije postao veliki igrač, između ostalog, i s punio iskustva na NBA parketima.

Mlađem Stojakoviću, 19-godišnjem Andreju, sada predviđaju također veliku karijeru na košarkaškom parketu. Trenutno je u SAD-u u sveučilišnoj košarci, u dresu Stanforda, a tamo ga sportska stranica Yardbarker jako hvali. Mladog Andreja su stavili ispred sina još jednog košarkaškog velikana, LeBrona Jamesa, mladog Bronnyja, koji se također nada uspjehu u karijeri s košarkaškom loptom.




‘Sin ubojitog šutera’

“Mladi sin ubojitog šutera ima tatu koji je više od jednog desetljeća ‘rešetao’ iz daljine u NBA ligi”, opisuje sportska stranica mladog Andreja Stojakovića i njegovog tatu Predraga, rodom iz Hrvatske. Dodaju da 19-godišnji Andrej ostaje u američkoj sveučilišnoj košarci, no namjerava napustiti Stanford jer je u potrazi za novom momčadi poslije otkaza koji je dobio trener Jerod Haase.

“Andrej je nešto niži nego njegov tata, ima 201 centimetar visine, ali mogao bi biti svestraniji nego je bio otac. Dok se Peđa uglavnom oslanjao na primanje dodavanja na vanjskim pozicijama, mladi Andrej može sam kreirati svoj šut iz driblinga, a sposoban je i za dolazak do koša u prodoru”, opisuje Yardbarker igračku kvalitetu 19-godišnjeg Stojakovića.

Mladi Andrej ide dalje u američkim sveučilišnim vodama, a kako vrijeme prolazi, čekat će se i njegova konačna odluka o reprezentativnoj karijeri, u biranju između Srbije u čijem je dresu igrao tata i Grčke u kojoj je rođen. Prije nego je postao sveučilišni igrač, u pripremama za sveučilišnu karijeru je uoči utakmice za pokazivanje drugima kazao da ga veseli što će u tom susretu predstavljati Grčku.




Tata pričao o obiteljskoj sportskoj strasti

Tata Predrag je već prošao puno stvari koje mladi Andrej tek treba doživjeti, između ostalog, dugo igranje u dresu Sacramento Kingsa u godinama u kojima je ta momčad dolazila daleko u doigravanju u NBA ligi, ali i naslov prvaka na NBA parketima dok je bio član Dallas Mavericksa.

Prisjećajući se ranijih dana, Predrag Stojaković je jednom prilikom govorio o sportskoj strasti svoje obitelji, kojoj je pri srcu bila Crvena zvezda. “Među Srbima u Hrvatskoj postojalo je pravilo da se navija za Zvezdu. Znalo se – ako navijaš za Zvezdu, onda si Srbin. Ipak, navijanje smatram i nasljednim, tata je navijao za Zvezdu”, prisjetio se.

Govorio je da su ga pitanja o tome gdje je rođen kasnije – živcirala. “Posebno su me nervirali ‘Ameri’ kada bi me pitali gdje sam rođen. ‘Ja sam Srbin gdjegod sam rođen’. No, ako im kažem da sam rođen u Hrvatskoj, odmah me pitaju: ‘Znači, Vi ste Hrvat?’ Nije im jasno koliko je Srba živjelo u Hrvatskoj, a i sve da sam imao vremena objašnjavati im, ne bi ništa shvatili, pa mi je bilo najjednostavnije reći im da sam rođen u Beogradu”, dodao je jednom prilikom poznati Srbin rodom iz požeškog kraja, u kojem je i odrastao.

Pakao rata potjerao je poznatog Hrvata: Bivši Vatreni sad je napravio zaokret, ide novim putem

Sjećao se kako je postao igrač

U svojoj priči o prošlosti, Predrag Stojaković prisjećao se i kako je postao igrač – u ranoj fazi svojeg sportskog puta na kojem je kasnije postao vrlo uspješan i poznat. “Imao sam 14 godina kada smo zbog rata u Hrvatskoj preselili u Beograd, a ondje smo ostali dvije godine. Bile su to za mene dvije prolazne godine. Živjeli smo u Zemunu, a ondje sam obišao sve školske dvorane igrajući košarku.”

“Sve mi je bilo nepoznato, bio sam nov, dijete iz provincije, drugačije sam govorio… Doživljavao sam ugodne i neugodne situacije. Upisao sam Trgovačku školu, mislio sam da ću nastaviti obiteljsku tradiciju jer su mi roditelji bili trgovci. Uz to sam počeo i s košarkom. U školi su otkrili moj talent i tako je počelo”, dodao je.

Tijekom karijere, Predrag Stojaković je ranih 1990-ih igrao za Crvenu zvezdu, kasnije je bio u PAOK-u, a 1998. godine počela je njegova karijera na NBA parketima u dresu Sacramento Kingsa. Ondje je ostao do 2006., a potom je još igrao u dresu Indiana Pacersa, New Orleans Hornetsa, Toronto Raptorsa i Dallas Mavericksa s kojima je 2011. godine bio i prvak u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, tada već pri kraju karijere.

Sin ima svoje velike ambicije

Tata je u karijeri napravio puno, a sada se s velikim ambicijama na parketu probija sin Andrej. Mladić treba odlučiti o nastavku karijere i novoj momčadi u američkoj sveučilišnoj košarci, no u Srbiji se s nestrpljenjem čeka i njegova odluka o odabiru između srpske i grčke reprezentacije.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.