Photo: Danijel Berkovic/Pixsell

NOGOMETNI MUZEJ: Dinamo – osvajač Kupa velesajamskih gradova 1967.

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Enciklopedijski rečeno, Kup velesajamskih gradova je klupsko europsko natjecanje koje je zamislio i pokrenuo Ernst Thommen dok je bio dopredsjednik krovne europske nogometne organizacije. Još 1955. godine u Baselu mje okupio predstavnike 10 europskih gradova velesajamskih domaćina (Barcelona, Basel, Birmingham, Frankfurt, Kopenhagen, Laussane, Leipzig, London, Milano i Zagreb) i predložio organizaciju natjecanja gradskih reprezentacija.

Naš Sportski muzej ide dalje, podsjetnikom – kako je Dinamo još 1967. godine osvojio Kup velesajamskih gradova.

Pohod na trofej počeo je porazom protiv Spartaka iz Brna 2-0, da bi u uzvratnom dvoboju pobijedio s istim rezultatom i ždrijebom (sudačkim bacanjem novčića) prošao u daljnje natjecanje. Važnu ulogu u spomenutom ždrijebu novčićem odigrao je Slaven Zambata. On je nakon sudačkog bacanja novčića odmah počeo slaviti pri čemu su mu se pridružili suigrači, te tako možda i trikom pogurali plave u dalnje natjecanje.

Dinamo je zatim izbacio škotski Dunfermline, pa rumunjskog imenjaka iz Pitestija, a u četvrtfinalu je izbačen najveći talijanski klub Juventus. U Torinu je bilo 2-2, a u Zagrebu je Dinamo slavio 3-0.

Polufinale sa Eintrachtom iz Frankfurta počelo je porazom Dinama u Njemačkoj od 3-0. No, u uzvratu je Dinamo golovima Slavena Zambate u 14. minuti, Marijana Novaka u 16., Josipa Gucmirtla u 87., te u 102. Rudija Belina iz 11-erca prošao u finale, gdje ga je čekao engleski Leeds. Mnogi kroničari kluba iz Maksimira uzvratnu utakmicu protiv Eintrachta iz Frankfurta smatraju najvećom utakmicom u povijesti i velikom nogometnom predstavom Stjepana „Štefa“ Lamze.

Zatim je uslijedilo finale. Prva utakmica igrala se u Zagrebu i Leeds je potpuno nadigran. Dinamo je tukao 2-0, a zgoditke su postigli Čerček i Rora. Mogla je pobjeda biti i uvjerljivija, pa su i novinari pisali da je “pobjeda lijepa, ali možda ne i dovoljna”. No, Leeds je toliko bio jak da se sumnjalo u uspjeh čak i nakon 2-0 pobjede u prvoj utakmici.

U uzvratu na Elland Roadu, tom nogometnom hramu, Leeds je krenuo iz sve snage. Sve je dao u napad, no pogodak nije zabio. Vratar Škorić branio je sjajno i dovodio do očaja publiku i napadače Leeds Uniteda. Utakmica je završila neodlučeno – 0-0.

Treneri te zlatne momčadi bili su Branko Zebec i Ivica Horvat, a Kup su osvojili: Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Filip Blašković, Rudolf Belin, Denijal Pirić, Krasnodar Rora, Marijan Čerček, Slaven Zambata, Stjepan Lamza, Marijan Brnčić, Mladen Ramljak i Josip Gucmirtl.




O jedinom hrvatskom europskom nogometnom trofeju snimljen je i dokumentarac, te i ta činjenica govori kakav je uspjeh Dinamo ostvario 1967. godine.

Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.