Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Drama nikad viđena u Hrvatskoj, možda će najmanji detalj biti ključ

Autor: Dnevno.hr/K.I.

Nakon derbija Dinama i Rijeke koji je u nedjelju odigran na Maksimiru maksimalno je zaoštrena borba za naslov hrvatskog prvaka. Dinamo, za kojeg se pisalo da je nikad slabiji i na konopcima, preko noći se uključio u mrtvu utrku za naslov.

Pogled na ljestvicu hrvatskog prvenstva kaže da je Rijeka prva s 50 bodova, Hajduk ima 49, a trećeplasirani Dinamo 47 bodova, ali i utakmicu manje. A do kraja sezone preostalo je za odigrati još 12 punih kola.

Jedino što je sigurno je da uzbuđenja neće nedostajati. Iza Dinama je tjedan iz snova u kojem su izbacili favorizirani Betis u Konferencijskoj ligi, izborili plasman u osminu finala, a potom slavili protiv Rijeke u derbiju na najdramatičniji mogući način, golom u petoj minuti sudačke nadoknade, pa sada mnogi misle da bi Modri mogli postati nezadrživi do kraja sezone.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Dinamu teži raspored

Činjenica je da je hrvatski prvak ‘živ’ u tri natjecanja, hrvatskom prvenstvu, Kupu i Konferencijskoj ligi i da ga čeka najveći broj utakmica, ali vjeruje se da bi utakmice s Betisom mogle biti prijelomnica sezone, a da bi u prvi plan mogli iskočiti igrači koji su dosad bili u pozadini, vrebali priliku iz prikrajka.

Protiv Rijeke se tako u junaka prometnuo Fran Brodić, doveden iz Varaždina, koji je super iskusno i smireno izveo jedanaesterac budući je ranije tijekom susreta trener Sergej Jakirović iz igre izvadio kapetana Brunu Petkovića, premorenim žestokim rasporedom utakmica. Sada je kod Dinama iskočio Brodić, Arber Hoxha se pokazuje kao veliko pojačanje, najskuplji igrač Dinama Martin Baturina dohvatio je pravu formu u trenucima kada je to najpotrebnije, a dodatan impuls Modri bi mogli uskoro dobiti povratkom Luke Stojkovića i Marka Roga, koji se oporavljaju od ozljeda.

Dinamo u zaostaloj utakmici HNL-a igra protiv Varaždina, a ako u tom susretu pobijedi, do kraja ovisi sam o sebi. Već sljedeće kolo donosi novi derbi i gostovanje na Opus Areni u Osijeku, a valja reći kako Modri moraju do kraja sezone i na Rujevicu i na Poljud. Dakle, bit će na najtežim mogućim iskušenjima.

Kladionice vjeruju Dinamu

Za usporedbu, Rijeka do kraja sezone dočekuje Osijek, Hajduk i Dinamo, a u pretposljednjem kolu morat će na noge Osijeku na Opus Arenu. Hajduku je vjetar u leđa činjenica što derbije mahom igra kod kuće, izuzev gostovanja na Rujevici 6. travnja.

Zanimljivo je kako su kladionice nakon trijumfa Dinama nad Rijekom promijenile koeficijente u korist zagrebačkog sastava koji je preko noći postao glavni favorit za osvajanje naslova. Koeficijenti na trijumf Dinama na kraju sezone sada iznose oko 2.00, koeficijent da će Hajduk osvojiti naslov nakon 20 godina posta je 3.00, dok se najmanje šanse daju Rijeci (3.50).

Prognoze slične onima s kladionica dala je i Elo simulacija. Brojke sugeriraju da Dinamo ima 42% šansi za osvajanje naslova, Hajduk je na 31% šansi, a Rijeka tek na 27%.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nikad napetija utrka

Nakon posljednjeg kola u kojem je dakle Dinamo pobijedio Rijeku, a Hajduk kiksao na gostovanju kod Varaždina s igračem više (1:1) dojam je da je zagrebački sastav opet taj koji djeluje najopasnije, da je trener Jakirović napokon posložio kockice. Rijeka je u derbiju djelovala previše nezainteresirana za pobjedu, nije izašla na teren s namjerom da trijumfira i to joj se na kraju obilo o glavu, dok je neugodni Varaždin nakon tijesnog poraza od Dinama (1:0) još jednom ogolio probleme Hajduka.

Ono što je potpuno sigurno je da nas čeka jedna od najzanimljivijih završnica sezone u povijesti HNL-a i troboj do posljednjeg kola. Rijeka i Hajduk imaju povoljnije rasporede od Dinama, ali Modri trenutno djeluju probuđeno, s nekom novom energijom i poletom.

HNS imenovao nasljednika Jarnija, neke će iznenaditi izbor, dolazi iz Hajduka

Autor:Dnevno.hr/K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.