Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Dinamu i u slučaju idealnog scenarija prijeti velikan, Rijeci Partizan, a evo tko čeka Hajduk i Osijek

Autor: K.I.

Nakon završetka klupske nogometne sezone hrvatski klubovi okreću se slaganju momčadi za novu sezonu, a za manje od dva mjeseca čekaju ih prvi europski izazovi u novoj sezoni. Dinamo je u daleko najboljoj situaciji od hrvatskih klubova na europskoj sceni. Samo korak ga dijeli od izravnog plasmana u play-off Lige prvaka, a da bi se to realiziralo Real Madrid mora u finalu Lige prvaka pobijediti Borussiju Dortmund. To bi za Dinamo značilo da se europskim natjecanjima priključuju tek 20. kolovoza, a imao i zajamčeno minimalno 15 milijuna eura i nastup u skupinama Europske lige.

Što se protivnika tiče, Dinamo će, ako se plasira u play-off Lige prvaka, tamo imati status nositelja, ali to ne znači da će za suparnika dobiti lagana imena. Klubovi kao što su Galatasaray, Young Boys, Bodo Glimt, Slovan Bratislava i Qarabag slove kao mogući suparnici Modrih.

Situacija po hrvatskog prvaka osjetno bi se zakomplicirala u slučaju pobjede Borussije Dortmund u finalu Lige prvaka. Tada bi zagrebački klub morao startati 2. pretkolu Lige prvaka, također kao nositelj, a potencijalni suparnici bili bi Lincoln Red Impsi s Gibraltara, Petrocub iz Moldavije, Borac iz Banja Luke, ali i Bröndby i Steaua. A u slučaju pobjede Modri bi u idućoj fazi mogli igrati protiv praške Sparte koja ih je lani izbacila u play-offu Europske lige.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Rijeka nositelj u 2. pretkolu EL

Drugoplasirana Rijeka europski put će započeti u drugom pretkolu Europske lige. Suparnika će saznati 19. lipnja, a prvu utakmicu će igrati 25. srpnja. Iako će imati status nositelja kao najteži mogući suparnik u ovoj fazi ističe se Panathinaikos. Kao lakši suparnici slove poljska Wiska i mađarski Paksi. U slučaju plasmana u 3. pretkolo Rijeka više ne bi imala status nositelja, a mogući protivnici Rijeke su Ajax, Braga, Partizan i Dinamo Kijev. U slučaju nove pobjede Rijeka u play-offu ponovno ne bi imala status nositelja te bi joj prijetili mahom isti suparnici. U slučaju ispadanja Rijeka bi igrala u play-offu Konferencijske lige gdje bi imala status nositelja i dobru priliku izboriti grupnu fazu natjecanja.

Hajduk i Osijek završili su pak hrvatsko prvenstvo na trećem i četvrtom mjestu i biti će nositelji u drugom i trećem pretkolu Konferencijske lige. Mogući suparnici tu variraju od onih poluamaterskih kao što su klubovi iz San Marina i Andore, ali i neugodnih kao što su Hacken iz Švedske i norveški Brann. Mogući su i ogledi s momčadima iz susjednih zemalja poput Sarajeva i Veleža te Radničkog iz Kragujevca.

Potencijalni suparnik u trećem pretkolu je švicarski Zürich, a ako prođu i ovu fazu, u play-offu mogu igrati protiv dvostrukog osvajača Lige prvaka Chelseaja ili Fiorentine, ali i poželjnijih suparnika CSKA-a iz Sofije i Omonije sa Cipra. Danski Kopenhagen i bečki Rapid također spadaju među jače moguće suparnike.

‘Ciganin’ zbog kojeg je Hrvatska plakala, a onda je izgubio glavu







Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.