Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Dinamo danas slavi 113. rođendan: ‘Nastao je iz bunta, postao omiljen među građanstvom’

Autor: I.L.

Na današnji dan prije 113. godina osnovan je najuspješniji hrvatski nogometni klub, Dinamo Zagreb. Klub je osnovan pod nazivom Građanski 26. travnja 1911. godine, a 34 godine kasnije, u jednoj od nekoliko faza promjena svog imena, preimenovan u Dinamo.

Klub je organizirao proslavu rođendana na Cvjetnom trgu. Došla je prva momčad predvođena legendom kluba Arijanom Ademijem. Osim toga pozvali su navijače i na utakmicu Futsal Dinama.

“Prije točno 113 godina osnovan je “Prvi hrvatski građanski športski klub”. Nastao iz bunta prema mađarizaciji, ovaj je klub u kratko vrijeme postao omiljen među zagrebačkim i hrvatskim građanstvom koji u njemu prepoznaje nacionalnu, svehrvatsku crtu. Po završetku drugog svjetskog rata komunisti dekretom gase klub i pokušavaju izbrisati svaki spomen na njega” napisali su Boysi na svojim kanalima.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli GNK Dinamo (@gnkdinamo)




Buđenje dinamovštine

Zatim dodaju: “Sjever se u proteklih nekoliko godina aktivnije angažirao u oživljavanju sjećanja na ovaj kultni klub na čijim temeljima, bez ikakve sumnje, počiva prava, istinska dinamovština, velom šutnje i desetljećima skrivana u srcima onih koji su iz bezbroj mjesta diljem zemlje (kako god se ona tad zvala) vikendima nestrpljivo iščekivali rezultat dvoboja svojih Purgera.”

Za kraj su citirali legendarnu izjavu nogometaša Građanskog Emila Perške: “Građanski je silan, neslomljiv. Građanski je ideja. Građanski je klub koji bi se morao makar danas stvoriti, kad ne bi postojao. Građanski je potreban Zagrebu, jer on je pravi reprezentant hrvatskog športa. On je to bio nekada, on je to bio za najtežih vremena po hrvatski narod, on je to i danas. Građanski će to biti i u budućnosti…”




Dinamo je kroz svoju povijest osvojio 34 nacionalna prvenstva, 23 nacionalna kupa i osam superkupova. Bio je prvak Kupa velesajamskih gradova, danas Europa lige, u sezoni 1966./67. Gledaju li se samo uspjesi kluba u Hrvatskoj, prvak je bio 24 puta, a kup osvajao u 16 navrata.

Supruga poznatog moćnika bila je ikona Jugoslavije: Rusi su je jako dobro zapamtili

Autor:I.L.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.