Foto: Damir Krajac/CROPIX

Cro Copu nikad nisu oprostili, hrvatsku legendu ‘razapeli’, a za slavnog Amerikanca druga priča

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Trebali smo u studenom prošle godine gledati najveću borbu u povijesti UFC-a.  Američki Hrvat Stipe Miočić trebao je ući u ring s možda i najboljim borcem u povijesti same organizacije Joneom Jonesom. Međutim, njemu je neočekivano pukla ruka, a Miočić je ostao bez velike brobe.

Mnogi su tada rekli da Jones sve simulirao jer od početka 2024. pravila za doping su znatno “slabija” nego prije, a Jones je u prošlosti čak tri puta pao na dopingu. Unatoč tomu američka javnost ga obožava dok su recimo mnogi Mirka Filipovića “razapeli” radi istoga iako je koristio dozvoljeni doping, ali idemo redom.

Danas je UFC krovna i vrhovna organizacija, ali prije 20 godina to je bio japanski PRIDE u kojem je upravo Filipović bio glavno ime uz Fedora Emelianenka.  Međutim, PRIDE je počeo propadati zbog raznih razloga, a UFC je to odlično iskoristio i ponudio velike ugovore najvećim zvijezdama PRIDE-a.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Martín (@martinnrosso)




Nije jedini

Filipovićev period u UFC-u nije bio dobar. Došao je ozlijeđen još od PRIDE-a, a stručnjaci smatraju da se nije dovoljno dobro pripremio za UFC. U PRIDE-u je bio dominantan jer se radilo u ringu i bilo je puno više stajanja, odnosno elementa boksa i kickboxa gdje je Filipović bio u prednosti zbog svoje uspješne povijesti u ta dva sporta.

UFC ga je vidio kao čovjeka koji će se boriti za pojas, ali Filipović to nikad nije posto. Najbliže tomu bio je u meču s Gonzagom u kojem bi pobjednik išao na prvaka. Gonzaga je pobijedio u tom meču Mirkovim najjačim oružjem, high kickom. Uz onaj poraz protiv Randlemana uvjerljivo najteži poraz u njegovoj karijeri.

Cro Cop je u UFC-u bio poražen šest puta, a za usporedbu u PRIED-u samo tri. Oba puta bila su to ozbiljna imena i većini se čak osvetio. Emelianenko i Minotaur su revanši koji se nikad nisu dogodili. Osvetio se Randlemanu, a veliki revanš dočekao je u Krakowu kada je sjajnim udarcima pobijedio Gonzagu i osvetio se za onaj bolni nokaut. Bila je to zadnja Mirkova borba pod okriljem UFC-a.




Foto: Damir Krajac / CROPIX

Pao je na doping testu odnosno kod njega je pronađen hormon rasta koji se nalazi na listi zabranjenih supstanci. Međutim, u malim količinama je i dozvoljen. Cro Cop je imao dogovorenu borbu i rekao UFC-u da je uzeo malu količinu kako bi se samo mogao održati borbu. Iako su to znali UFC je s antidopinškom agencijom odlučio da je to pad.

Filipović je tada napisao: “Hormon rasta je na listi zabranjenih supstancija i to sam znao, ali nije bilo drugog načina da spasim rame, barem sam tako mislio. Nažalost, jedini lijek za rame je višetjedna pauza i mirovanje, ali očajnik se i za slamku hvata. Nakon šest dana plazmi i hormona došli su me testirati, uredno sam dao uzorak krvi i urina i odmah sam obavijestio UFC o testiranju i da sam radi sanacije ramena uzeo malu količinu hormona rasta jer ništa drugo ne pomaže, a želio sam odraditi borbu pod svaku cijenu.”

Cro Cop je napravio veliku karijeru i za mnoge je u top 10 boraca svih vremena. Afera s dopingom zapravo nije previše narušila njegov ugled jer se vrlo brzo borio i nakon nje i pobjeđivao. Međutim, različita pravila u svim organizacijama što se tiče dopinga, to je glavni problem ovog sporta, ali Filipovićevu veličinu nitko ne može umanjiti.

Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

Jedan je od Hrvata kojeg su optužili, a na toj listi su bili i Sandra Perković, Marin Čilić, Arijan Ademi, Marko Strahija, Lisa Nemec, Mario Vušković, Nikša Dobud…, nisu imali imali milosti prema Hrvatima.

Preminuo trener legendarnih ‘luđaka’: ‘Druže, sve smo ih pobijedili’

 

Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.