Screenshot/Youtube

Stvoreno prvo dijete s umjetnom inteligencijom: Komunicira, uči i donosi odluke

Autor: Zlatko Govedić

Ideja o izradi robotske djece, prikazana u američkom znanstvenofantastičnom filmu A.I. Artificial Intelligence (2001.) Stevena Spielberga, u kojem glume Haley Joel Osment i Jude Law, ubrzo će postati stvarnost.

Naime, skupina kineskih znanstvenika tvrdi da su stvorili prvo “dijete s umjetnom inteligencijom na svijetu“, entitet koji pokazuje ponašanje i sposobnosti slične trogodišnjem ili četverogodišnjem ljudskom djetetu.

Tong Tong (Mala djevojčica) smatra se ogromnim korakom prema umjetnoj općoj inteligenciji (AGI). Predstavljena na Izložbi tehnologije umjetne opće inteligencije, inovativni model umjetne inteligencije navodno je sposoban za autonomno učenje i može pokazati razinu emocionalnog angažmana koji do sada nije viđen u razvoju umjetne inteligencije.

Ima vlastite vrijednosti i ideale

Njeni tvorci iz Pekinškog instituta za opću umjetnu inteligenciju (BIGAI) tvrde da Tong Tong neprestano poboljšava svoje vještine i znanje kroz interakciju s ljudima i istraživanje.

“Tong Tong posjeduje um i nastoji održati zdrav razum koji su joj ljudi prenijeli. Razlikuje dobro od lošeg, izražava svoje stavove u raznim situacijama te ima moć oblikovanja budućnosti”, objavljeno je u promotivnom videu prikazanom tijekom izložbe.

Tijekom prošlomjesečne izložbe u Pekingu, posjetitelji su mogli interaktivno komunicirati s Malom djevojčicom i promatrati njezino ponašanje.




Na primjer, kada je programirana da preferira uredno okruženje, ona bi ispravila zakrivljenu fotografiju na zidu i čak donijela stolicu kako bi se popela na nju ako je slika bila previsoko. Ako bi netko prolio mlijeko tijekom simulacije, donijela bi krpu da to očisti.

Međutim, jedna od glavnih stvari koja razlikuje Tong Tong od drugih stvorenja umjetne inteligencije jest to što ona ima moć neovisnog dodjeljivanja zadataka sebi na temelju vlastitih vrijednosti i ideala.

Otkriven novi zanimljiv detalj na Moni Lisi: Pogledajte što je Da Vinci ugradio u kultnu sliku




Širok raspon vještina

Njeni tvorci tvrde da je sposobna za autonomno učenje te da ima vlastitu radost, ljutnju i tugu.

Mala djevojčica može komunicirati s ljudima putem izraza lica, gesta i razgovora. Sposobna je prepoznati i komunicirati različite osjećaje poput sreće, ljutnje i tuge, kao i odgovarati na odgovarajući način na emocionalna stanja drugih.

Iako trenutno ima sposobnosti i ponašanje trogodišnjeg ili četverogodišnjeg djeteta, Tong Tong se neprestano razvija i poboljšava.

“Da bismo napredovali prema općoj umjetnoj inteligenciji, moramo stvoriti entitete koji mogu shvatiti stvarni svijet i posjedovati širok raspon vještina”, zaključuje direktor BIGAI-a Zhu Songchun.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.