Farouk James, Foto: Facebook

Škola namjerava izbaciti učenika zbog frizure: Iz bizarnog razloga ne može se ošišati

Autor: Zlatko Govedić

Učenik Farouk James (12) iz Londona, koji pati od ekstremnog straha od šišanja poznatog kao tonzurofobija, suočava se s izbacivanjem iz škole zbog svoje duge kose. Dječak se može pohvaliti gustom kosom do struka te ima preko 250.000 pratitelja na Instagramu.

Međutim, njegova nova škola, koju je počeo pohađati u rujnu, inzistira na tome da njegova kosa mora biti ošišana kako bi bila u skladu s propisima koji zahtijevaju da kosa bude iznad ovratnika košulje. Unatoč tome što je dostavio liječničke nalaze koji potvrđuju njegovu fobiju, škola je odbila odobriti izuzeće.

“Imam tonzurofobiju i narkolepsiju, što znači da lako duboko zaspim, a to se povezuje. Mogu imati užasne snove da mi je kosa odrezana. Oni očito ne vjeruju, misle da je to samo faza, paravan da ostanem u školi”, objašnjava dječak.

Farouk James, Foto: Instagram

Izolacija, suspenzija, izbacivanje

U pokušaju da se pridržava pravila, James je pokušao nositi pletenice, ali je škola i to ocijenila neprihvatljivim, jer je “preplitanje” zabranjeno. Posljedično, učenik se suočava sa sve većim disciplinskim mjerama, uključujući pritvaranja, a sada prijeti izbacivanje.

“Nedavno su me zatvorili zbog moje kose. Prva kazna je bila zadržavanje od pola sata, zatim zadržavanje od sat vremena, a onda sam u petak ovaj tjedan dobio zadržavanje od dva sata. To na kraju dovodi do izolacije, suspenzije i na kraju izbacivanja”, priča dječak.

Njegova majka, Bonnie Miller, priznala je da je bila upoznata sa školskom politikom kose prije nego što je upisala svog sina, ali je vjerovala da mogu dobiti medicinsko izuzeće. Nakon što je počela školska godina, ravnatelj je jasno dao do znanja da će dječak biti izbačen ako se ne ošiša, jer se tonzurofobija ne priznaje kao legitimna fobija.

Ovo je najsmrtonosnija tvar na svijetu: Može vas ubiti za samo pet minuta
Krenuo na psihoterapiju

“Radila sam na svom sinu kako bih ga pokušala natjerati da se ošiša jer on voli školu i jako cijenim obrazovanje koje tamo stječe”, tvrdi Miller i dodaje:

“Upravo je krenuo na psihoterapiju kako bi prevladao fobiju. Stvarno radimo sve što možemo. Farouk mi je čak rekao da ako se ošiša, njegov život neće biti vrijedan življenja. Osim da zapravo snimam kako ga vodim brijačima i šaljem u školu, ne znam što drugo učiniti”.
Kada su joj se britanski mediji obratili za komentar, Jamesova škola je odbila, navodeći “potrebu za poštovanjem povjerljivosti u stvarima koje se odnose na pojedince u zajednici”.

Inače, dječakov je otac crnac iz Gane, pa neki u školskoj politici vide i rasni problem. Primjerice, londonski frizer Errol Douglas izjavio je: “Diskriminacija po kosi ukorijenjena je u sustavnom rasizmu i nagriza povjerenje između učenika i obrazovnog sustava koji bi se trebao brinuti za njih”.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.