Screenshot/Youtube

Stručnjaci u samo jednom danu zabilježili 2000 potresa: ‘Kida se oceansko dno’

Autor: Zlatko Govedić

Početkom ožujka gotovo 2000 potresa pogodilo je područje uz kanadsku obalu u samo jednom danu, što bi moglo biti znak da će kroz magmatsku pukotinu nastati nova oceanska kora. Potresi ne predstavljaju prijetnju ljudima. Relativno su mali i usredotočeni na područje Endeavour, oko 240 km od otoka Vancouvera, na sredini hrpta Juan de Fuca gdje se podmorje oceana širi.

Na tom se području nalaze brojni hidrotermalni otvori, a površina je odvojena od zone subdukcije – područja gdje jedna tektonska ploča tone ispod druge – bliže obali, što može izazvati jake i razorne potrese.

“Srednjooceanski hrptovi zapravo ne mogu proizvesti tako velike potrese, ne mnogo iznad magnitude pet. To neće pokrenuti razoran potres na zoni subdukcije”, objašnjava morska geofizičarka Zoe Krauss na Sveučilišta u Washingtonu (Seattle, SAD).

Nakupio se velik stres

Potresi su znanstvenicima zanimljivi jer mogu otkriti detalje o tome kako se podmorje razdvaja i formira nova kora. Na mjestu Endeavour, Pacifička ploča i ploča Juan de Fuca se razdvajaju. To rastezanje stvara dugačke, linearne lomne linije i prorjeđuje koru, omogućavajući magmi da izroni. Kada magma dođe do površine, hladi se i stvrdnjava, čime zapravo postaje nova oceanska kora.

Krauss tvrdi da je regija postala seizmički aktivnija od 2018. Međutim, 6. ožujka aktivnost je postala divlja, s najmanje 200 malih potresa koji su pogađali morsko dno svaki sat. Ukupno, istraživači su detektirali oko 1850 potresa u jednom danu. Većina ih je bila manja od magnitude jedan.

Najvjerojatniji razlog za potrese je to što je morsko dno rastegnuto do svoje maksimalne mjere te se nakupio velik stres. Na mjestu Endeavour, to se događa kada se ploče razdvoje oko 3,3 m, a stres se konačno oslobađa kada magma izbije u prorijeđenu koru i ohladi se.
Švedska okončala 200 godina neutralnosti i pridružila se NATO-u: ‘Dobre stvari dolaze onima koji čekaju’

Brojna pitanja

To se događa u otprilike 20-godišnjem ciklusu, što stavlja područje točno prema rasporedu. Zadnji put je ovako seizmički nestabilno bilo 2005. godine.
Od 6. ožujka, aktivnost potresa se smirila, iako su i dalje na nešto povišenoj razini. Ona i njeni kolege sada pozorno promatraju. Neprekidno praćenje mjesta Endeavour započelo je 2011. pa tim dosad nije imao pristup podacima u stvarnom vremenu o intruzijama magme poput ove.

Znanstvenici namjeravaju odgovoriti na mnoga pitanja, od utjecaja na hidrotermalni sustav do izvora magme koja će konačno oblikovati novu koru.

“Mnoga od njih zapravo su osnovna pitanja u znanosti o tome kako se formira zemljina kora, zašto ti događaji počinju, gdje počinju i što točno pokreće dolazak magme”, zaključuje Krauss.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.