Ilustracija: Pixabay

Stiglo alarmantno upozorenje: Razina mora mogla bi se podići za čak tri metra

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija otkrila je alarmantne vijesti o ledenjaku Thwaites na Antarktici, zlokobno poznatom kao “ledenjak sudnjeg dana“. Zbog infiltracije tople oceanske vode duboko ispod njegove površine, on se topi znatno brže nego što su znanstvenici dosad mislili.

Ledenjak Thwaites neobično je širok i golem antarktički ledenjak, tri i pol puta veći od Hrvatske. Nalazi se istočno od planine Murphy, na obali Walgreen u Zemlji Marie Byrd te se ulijeva u zaljev Pine Island, dio Amundsenova mora, površinskim brzinama koje premašuju 2 km godišnje.

Od 1980-ih, brzo otapanje dovelo je do porasta globalne razine mora od 4%, jer su izgubljene stotine milijarda tona leda. Potpuno otapanje Thwaitesa moglo bi uzrokovati porast razine mora do 60 cm.

3D prikaz plimnog toka ispod ledenjaka Thwaites, Foto: UC Irvine

‘Podcjenjujemo brzinu otapanja’

Međutim, ledenjak također djeluje kao ključna barijera koja sprječava da okolni antarktički led sklizne u ocean. Zbog globalnog zagrijavanja, njegov potpuni kolaps mogao bi podići razinu mora za čak 3 metra.

Kvantificiranje točne brzine otapanja Thwaitesa bilo je izazovno zbog poteškoća u promatranju ispod njegovog debelog leda. Međutim, novi radarski podaci pokazali su da se topla morska voda pod visokim tlakom infiltrira u podnožje ledenjaka, što ukazuje na veći rizik od otapanja od prethodno procijenjenog.

Glaciologinja i suautorica studije Christine Dow sa Sveučilišta u Waterloou (Ontario, Kanada) izrazila je zabrinutost: “Zabrinjavajuće je što podcjenjujemo brzinu kojom se ledenjak mijenja, što bi bilo razorno za obalne zajednice diljem svijeta”.

Kako bi istražili uvjete ispod površine ledenjaka, istraživači su koristili satelitske radarske podatke prikupljene između ožujka i lipnja 2023. kako bi napravili rendgensko skeniranje Thwaitesa visoke rezolucije.
Elon Musk namjerava zaustaviti nestašicu vode: ‘Postoji jeftino i lako rješenje’

Snažno otapanje

Ti su podaci otkrili da se površina ledenjaka diže i spušta nekoliko centimetara dok morska voda ulazi i izlazi ispod njega. Studija je pokazala da dnevne plime šalju toplu morsku vodu duboko u ledenjak, postupno ga topeći odozdo i ispuštajući svježu vodu u ocean kako se plima povlači.
To snažno otapanje moglo bi dovesti do značajnog porasta razine mora i gurnuti ledenjak Thwaites bliže kolapsu. Međutim, određivanje točnog vremenskog okvira i porasta razine mora zahtijeva daljnja istraživanja.

“U ovom trenutku nemamo dovoljno informacija da kažemo na ovaj ili onaj način koliko vremena ima prije nego što prodor oceanske vode postane nepovratan”, tvrdi Dow i nastavlja: “Poboljšanjem modela i fokusiranjem našeg istraživanja na te kritične ledenjake, pokušat ćemo barem odrediti te brojke na razini desetljećā”.

Nalazi studije naglašavaju hitnu potrebu za sveobuhvatnijim istraživanjem ledenjaka Thwaites i drugih kritičnih ledenjaka, naročito u kontekstu klimatskih promjena, kako bi se bolje predvidjele buduće promjene razine mora i njihov potencijalni utjecaj na obalne zajednice diljem svijeta.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.