Foto: Guliver Images

Pojavio se podatak da Nikola nije pravo Teslino ime: Evo kako se navodno zvao hrvatski genijalac

Autor: F.F

Nikola Tesla, jedan od najistaknutijih znanstvenika u povijesti, dobro je poznat po svojim revolucionarnim doprinosima području elektrotehnike i fizike. Njegova genijalnost obilježila je 19. i 20. stoljeće, a mnogi su upoznati s njegovim likom i djelom. Tesla je pionir u području bežične komunikacije, razvio je sustav izmjenične struje koji je temelj moderne elektroenergetike te je patentirao mnoge izume koji su promijenili svijet.

Među njegovim najpoznatijim izumima su polifazni sustav izmjenične struje (AC), Teslin transformator, Teslin oscilator, Teslin indukcijski motor, bežična telegrafija te Teslin kalem. Njegovi izumi su imali dubok i trajan utjecaj na suvremenu znanost i tehnologiju te su oblikovali temelje modernog elektroenergetskog sustava, komunikacijskih tehnologija i mnogih drugih područja.

Teslin genijalni um ostavio nas je s naslijeđem koje i dalje inspirira i potiče napredak u mnogim područjima znanosti i tehnologije.

Foto: Guliver

Ne zove se Nikola?

U gotovo 168 godina otkako je rođen ovaj genijalac, više-manje ispričane su sve priče o njemu, no jedan dio njegova života mnogi ne znaju. Malo poznata činjenica o Teslinom životu izašla je na vidjelo u prosincu 2019. godine, otkrivajući da njegovo kršteno ime nije bilo Nikola.

Teslino ‘oružje’ jako je uplašilo Amerikance, FBI je od straha povukao čudan potez

Aleksandra Ninković Tašić, koja već godinama predano čuva sjećanje na velikane znanosti i kulture s ovih prostora, podijelila je na Facebooku izvadak iz jedne knjige u kojem se tvrdi da pravo kršteno ime poznatog znanstvenika zapravo nije Nikola.




Prema tom izvoru, pravo ime Nikole Tesle je zapravo bilo Nikolaj.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.