Ilustracija

ŠTO SE ZBIVA NA NEPTUNU? Neočekivan pad globalne temperature zbunio znanstvenike!

Autor: Zlatko Govedić

Neptun je osmi i od Sunca najudaljeniji planet Sunčevog sustava. Nazvan po rimskom bogu mora, četvrti je najveći planet po promjeru i treći po masi koja je sedamnaest puta veća od Zemljine.

Neptun obiđe oko Sunca za 164,8 godina. Blagog je sjaja (albedo 0,442). Obrne se oko rotacijske osi za 16 h 6 min 36 s. Svako godišnje doba na Neptunu traje više od 40 zemaljskih godina.

Trenutno se Neptunova južna hemisfera nalazi usred ljeta dugog četiri desetljeća, ali iz razloga koji znanstvenici ne mogu u potpunosti objasniti, nije došlo do očekivanog porasta temperature.

Nova studija, koja je prikupila 17 godina mjerenja Neptunove temperature, pokazuje da se događa suprotno. Očitanja pokazuju tajanstveni prosječni pad temperature od oko 8 °C između 2003. i 2018., o čemu svjedoči značajan pad atmosferskog zračenja od 2003. godine.

“Ova promjena je bila neočekivana. Budući da smo promatrali Neptun tijekom njegovog ranog južnog ljeta, očekivali smo da će temperature polako rasti, a ne pasti”, kaže planetarni znanstvenik Michael Roman sa Sveučilišta u Leicesteru (Engleska, UK).

Prethodna istraživanja pokazala su da bi interakcija kemikalija u atmosferskim oblacima mogla utjecati na njihovu temperaturu, što dovodi do temperaturnih vrhova prije maksimalnog Sunčeva zračenja, a moguće je da se nešto slično događa i sada.




“S obzirom na Neptunovo 165-godišnje orbitalno razdoblje, očekuje se da će se sve sezonske promjene događati postupno tijekom desetljeća. Brze promjene uočene između 2018. i 2020. izgledaju iznenađujuće brze. Čini se da dodatni procesi djeluju u Neptunovoj atmosferi “, pišu istraživači.

Drugo bi objašnjenje mogle biti vremenske varijacije, koje bi mogle utjecati na kemijski sastav atmosferskih oblaka, uključujući učinke tamnih vrtloga viđenih na Neptunu, što je još jedna od enigmi planeta o kojima još učimo.

Sunčev tok također je vrijedan razmatranja, kažu istraživači napominjući da promjene u sjaju uzrokovane ciklusom Sunčeve aktivnosti mogu nekako pokrenuti fotokemijske promjene u Neptunovoj atmosferi, što bi opet moglo objasniti temperaturne fluktuacije koje vidimo.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.