Screenshot/Youtube

Tajanstvena lubanja stara milijun godina mogla bi pripadati lozi ‘čovjeka zmaja’

Autor: Zlatko Govedić

U kasnim 1980-ima, dvije lubanje stare milijun godina otkrivene su u okrugu Yunyang (pokrajina Hubei) u središnjoj Kini. Treća lubanja, pronađena 2022., dodatno je zaintrigirala znanstvenike koji raspravljaju o tome pripadaju li ti ostaci Homo erectusu, ranom Homo sapiensu ili su možda povezani s misterioznom lozom “čovjeka zmaja“.

Nova studija tvrdi da bi jedna od ovih drevnih lubanja mogla biti bliska posljednjem zajedničkom pretku Homo sapiensa i loze “čovjeka-zmaja”, kako se naziva Homo longi, izumrla vrsta poznata po 146.000 godina staroj lubanji pronađenoj u pokrajini Heilongjiang.

Neki stručnjaci, međutim, smatraju da bi to mogla biti ista vrsta kao denisovci, jedna od izumrlih vrsta, koje pripadaju našem rodu Homo, baš kao i npr. ljudi, neandertalci ili floresovci. Nove studije, čini se, otkrivaju još dublju povezanost.

Lubanja Yunxian 2, Foto: Hubei Provincial Museum in Wuhan

Sestrinska skupina naše loze

Istraživači su rekonstruirali lubanju iz Yunxiana (pokrajina Yunnan) na jugu Kine, fokusirajući se na dobro očuvani primjerak poznat kao Yunxian 2. Ispitujući njegov oblik, pronašli su mješavinu značajki koje ukazuju da bi mogla pripadati ranoj lozi čovjeka-zmaja.

“Rekonstruirani Yunxian 2 sugerira da je rani član azijske loze ‘čovjeka zmaja’, koja vjerojatno uključuje denisovce te da je sestrinska skupina loze Homo sapiensa”, pišu autori studije.

Oni predlažu da obje loze imaju duboke korijene koji se protežu izvan srednjeg pleistocena, s fosilima iz Yunxiana koji predstavljaju populaciju blisku posljednjem zajedničkom pretku te dvije loze.

Star oko 940.000 do 1,1 milijun godina, čovjek iz Yunxiana prethodi i lozi čovjeka zmaja i Homo sapiensa.




Otkrivena pozadina strašnih žrtvovanja: Konjima odrubljivali glave i žive ih pokapali

Složena mreža evolucije

Da objasnimo, Homo longi je izumrla vrsta arhaičnog čovjeka identificirana iz gotovo cijele lubanje, nazvane “čovjek zmaj”, iz Harbina na sjeveroistočnoj kineskoj ravnici, koja je stara najmanje 146.000 godina, što znači da potječe iz srednjeg pleistocena.




Lubanja je otkrivena 1933. uz rijeku Songhua dok je most Dongjiang bio u izgradnji za nacionalnu željeznicu Manchukuo. Zbog burne ratne atmosfere bila je skrivena i predana paleoantropolozima tek 2018. godine.

Novo datiranje u skladu je s teorijskim podrijetlom tih loza prije oko 1,13 milijuna, odnosno prije 930.000 godina. Studija sugerira da bi čovjek iz Yunxiana mogao biti posljednji zajednički predak modernih ljudi i čovjeka zmaja.

“Razumno je zaključiti da je čovjek iz Yunxiana morfološki i kronološki blizak posljednjem zajedničkom pretku loza Homo sapiensa i čovjeka zmaja”, objašnjavaju autori studije.

Ova otkrića nude zanimljiv uvid u složenu mrežu ljudske evolucije, nagovještavajući dublju vezu između drevnih populacija u istočnoj Aziji i modernih ljudi.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.