Screenshot/Youtube

Snimke iz zrakoplova otkrivaju sav užas koji su proživjeli putnici misleći da padaju

Autor: Zlatko Govedić

Jake turbulencije prisilile su zrakoplov Boeing 777-300ER tvrtke Singapore Airlines na letu SQ321 iz Londona u Singapur da hitno sleti u Bangkok, što je rezultiralo jednom smrtno stradalom osobom i višestrukim ozljedama putnika i članova posade.

Zrakoplov je poletio iz Londona u ponedjeljak navečer, ali je skrenuo za Bangkok, sletjevši u utorak u 15.45 po lokalnom vremenu. Incident se dogodio nakon nekih deset sati leta na visini od 11.200 m iznad nizine Irrawaddy u Mjanmaru.

Turbulencije su dovele do smrti 73-godišnjeg Britanca koji je putovao sa suprugom. Vlasti u tajlandskoj zračnoj luci Suvarnabhumi sumnjaju na srčani udar, ali će obaviti obdukciju kako bi potvrdili uzrok smrti.

Ljudi padali na strop

Turbulencije su uzrokovale brojne ozljede, posebice ozljede glave, a neki putnici nisu mogli hodati prilikom iskrcavanja. Svjedoci su opisali kaotičnu scenu unutar zrakoplova za vrijeme turbulencija.

“Tijekom nekoliko sekundi padanja zrakoplova čuli su se užasno vrištanje i tutnjava”, rekao je putnik Andrew Davies i pohvalio kabinsko osoblje za njihov trud u pružanju pomoći ozlijeđenima.

Dzafran Azmir, 28-godišnji student, prepričao je Reutersu trenutak kada je zrakoplov počeo propadati, opisujući iznenadno naginjanje i dramatičan pad koji je otkopčane putnike bacio u strop, uzrokujući ozljede kada su udarili u kabine za prtljagu iznad glave i probili rasvjetna tijela.




Singapore Airlines potvrdio je detalje u izjavi: “Let SQ321 naišao je na iznenadnu ekstremnu turbulenciju iznad nizine Irrawaddy na 11.200 m oko 10 sati nakon polijetanja. Pilot je proglasio hitnu medicinsku pomoć i preusmjerio zrakoplov u Bangkok, sletjevši u 15.45 sati po lokalnom vremenu 21. svibnja 2024.”.

Stiže najbrži pogon u povijesti čovječanstva: Znanstvena fantastika postaje realnost




Traje istraga

Zrakoplovna tvrtka izvijestila je da je 18 osoba hospitalizirano, a još 12 je na liječenju u lokalnim bolnicama. Preostali putnici i posada pregledani su i liječeni u međunarodnoj zračnoj luci Suvarnabhumi.

Na letu je bilo 211 putnika i 18 članova posade različitih državljanstava, među ostalima 56 Australaca, 47 Britanaca i 41 Singapurca.

Singapore Airlines izrazio je najdublju sućut obitelji preminulog i ispričao se za traumatično iskustvo. “Pružamo svu potrebnu pomoć u ovom teškom trenutku i surađujemo s lokalnim vlastima u Tajlandu”, navela je zrakoplovna kompanija.

Tim iz Singapore Airlinesa je na putu za Bangkok kako bi ponudio dodatnu podršku. Istraga o incidentu je u tijeku, a zrakoplovna tvrtka surađuje s nadležnim tijelima kako bi se razumjele okolnosti koje su dovele do ozbiljnih turbulencija i ozljeda.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.