Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Član ugledne zagrebačke obitelji počinio skandalozno nedjelo: Izvukao se gotovo nekažnjeno

Autor: Z.S.

U kasno ljeto 2020. šokirala nas je vijest da se u nekim zemljama poput Maroka problem ubojstva još uvijek rješava plaćanjem krvarine. Tada je navodno migrant Marokanac Khalid Amrawi u samoobrani od silovatelja ubio svog zemljaka Otomana Silana, piše Povijest.hr. 

Zbilo se to na Ilidži iliti u predgrađu Sarajeva.  Neovisno o onome što se točno ovdje dogodilo iznenadilo nas je da je to moguće u 21. stoljeću. Osumnjičeni je na sudu bio vidno uznemiren kada je doznao da praksa plaćanja krvarine ovdje ne vrijedi.

Ovaj običaj egzistirao je u prošlosti, a u Zagrebu je zabilježen u prvoj polovici 17. stoljeća. Krvarina podrazumijeva novčanu odštetu za prolivenu krv koja se daje obitelji ubijene osobe. U Zagrebu je 1629. godine Juraj pl. Mikulić, sin gradskog senatora Krste pl. Mikulića ubio gradskog stražara, čije ime očito nije bilo “dovoljno važno” da se zapamti.

Iskoristio rupu u zakonu

Rod Mikulića važan je bio u političkom, vojnom i vjerskom životu Zagrebačke županije. U konkretnom je slučaju ubojstvo počinio očito mladi Juraj te je zahvaljujući obiteljskom ugledu iskoristio rupu u zakonu koja mu je omogućila da se za ubojstvo iskupi plaćanjem krvarine. Mladić je očito vođen savjetima svojih starijih uputio gradskom poglavarstvu molbu da mu se oprosti zločin plaćanjem odštete.

Sud mu se kao pripadniku iznimno ugledne obitelj, smilovao i zamijenio smrtnu kaznu dvostrukim plaćanjem. Prema Rudolfu Horvatu platio je 60 ugarskih forinti ili 6000 denara kao globu, a uz to je morao platiti odštetu udoviti i njezinoj djeci, ali se ne navodi kolika je cifra bila u igri. U zaključku poglavarstvo ističe da u slučaju da Juraj pl. Mikulić počini novi zločin gradski oci neće prema njemu imati milosti. To je neka vrst uvjetne kazne s tim da ona u ovom slučaju nema rok kušnje već je doživotna.

NAJBOLJI SAVJET KOJI ĆETE IKAD DOBITI! Slijedite tajnu dugovječnosti japanskih stogodišnjaka
Ova odluka gradskog poglavarstva pokazuje da je Juraj ne samo oslobođen smrtne kazne već i pošteđen one zatvorske dok je na kraju platio samo novčanu globu za koju teško možemo bez iscrpnijeg istraživanja odrediti stvarnu vrijednost. Uz to nije navedena suma koju je dobila kao krvarinu obitelj žrtve. Sve to samo svjedoči da pojava “jednakijih” pred zakonom nije nikakva novina.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.