Foto: Screenshot

NAJBOLJI SAVJET KOJI ĆETE IKAD DOBITI! Slijedite tajnu dugovječnosti japanskih stogodišnjaka

Autor: T.Š.

Ako je vjerovati stogodišnjacima s japanskog otoka Okinawa, tajna dugovječnosti leži u utomljavanju vlastite pohlepe. Naime, na ovom otoku živi najveći broj stogodišnjaka, koji tvrde da je tajna njihova dugog života u načinu na koji jedu.

Nikad se nemojte prejesti, reći će ovi stogodišnjaci, a potom otkriti način na koji se sami hrane. Osim što je potrebno jesti polagano, želudac prema njima, potrebno je napuniti na 80 posto, ali otkrivaju i zašto. Stručnjaci vjeruju da uistinu jedna od važnih spona njihove dugovječnosti leži u njihovoj prehrani i načinu života.

Naime, kao što će danas potvrditi i brojni nutricionisti i liječnici, kad brzo jedemo ne percipiramo na vrijeme da smo se ‘odavno napunili’. Tek kasnije neugodan osjećaj u želucu otkriva da smo pretjerali. Takav način prehrane, odnosno prejedanja, stremi ka pretilosti te nizu zdravstvenih problema.

Ukoliko pak prestaneje jesti kad osjetite da vam je želudac gotovo pun, kroz nekoliko minuta osjetit ćete da vam posljednji zalogaji doista nisu bili potrebni. Za osjećaj sitosti, potrebno je dakle, malo pričekati.

Mnogi stručnjaci pak tvrde da tek 20 minuta nakon što završimo obrok, mozak prima signal koji nam javlja da je želudac pun.

Još jedan savjet koji vam može pomoći u umjerenoj prehrani jest i manje porcije koje ćemo uzeti na tanjur. Neki čak posežu i za manjim tanjurima kako bi ipak dobili osjećaj da jedu ‘prepun’ tanjur, zbog čega isti imaju osjećaj da su više pojeli, a na taj način se, za početak, lakše boriti s viškom kilograma.




Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.