Hotel Ryugyong, Screenshot/Youtube

Postoji bizaran razlog zašto ‘ukleti hotel’ nikada nije primio nijednoga gosta

Autor: Zlatko Govedić

U Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje, nalazi se hotel Ryugyong koji nikada nije primio nijednoga gosta. Gradnja hotela započela je još 1987., a originalni plan bio je otvoriti ga 1989., što bi se poklopilo s Festivalom mladih i studenata.

Hotel je trebao postati najviši hotel na svijetu, ali gradnja nije išla prema planu zbog ekonomske krize. Nakon 16 godina stajanja, hotel je dobio nadimak “Ukleti hotel”. Dovršetak hotela koštao bi oko 1,9 milijarda eura. Iako su 2018. postavljene LED svjetiljke i znak s natpisom “Hotel Ryugyong”, hotel još nije otvoren za rezervacije.

Unatoč trošku od oko 700 milijuna eura, napredak na izgradnji bio je ograničen tijekom godina. Planirana visina od 330 m dostignuta je 1992., ali je gradnja tada zaustavljena zbog ekonomske krize koja je pogodila Sjevernu Koreju. Čak je i dizalica ostavljena na vrhu zgrade.

Neugodno okruženje

Sljedećih 16 godina, Hotel Ryugyong stajao je prazan, s golim betonskim eksterijerom koji se nadvijao nad okolnim zgradama. Tijekom tog razdoblja, zastrašujuća struktura je zaradila nadimak “Ukleti hotel”.

Nakon dugog prekida, dizalica je uklonjena, a hotel Ryugyong obložen je metalom i staklom, što je koštalo 168 milijuna eura.

Godine 2012., njemačka hotelska grupa Kempinski najavila je djelomično otvaranje hotela Ryugyong pod svojim upravljanjem sljedeće godine. Međutim, samo nekoliko mjeseci poslije, tvrtka je odustala.




Iako je prošlo više od 30 godina od početka radova, hotel još nije otvoren za goste, iako je jedan čovjek koji je bio unutra jasno dao do znanja da to nije baš ugodno okruženje.

(VIDEO) Otkriven najudaljeniji kvazar u svemiru: Astronomi nemaju objašnjenje za neke njegove osobitosti!




‘Servisni lift’

Simon Cockerell, glavni direktor tvrtke specijalizirane za ture po Sjevernoj Koreji, rekao je za CNN: “Odveli su nas u predvorje gdje je bilo puno golog cementa. Zatim smo se popeli na jedini radni lift na vrh, koji je bio na 99. katu, vjerujem.

Dugo smo putovali jer je to bio servisni lift, a ne moderno dizalo s nizom gumba. Bio je tu operator dizala koji je određivao gdje ćemo stati. Na vrhu smo razgledali, slikali se i vratili se natrag u predvorje”.

Dakle, iako je hotel dobio LED svjetla i znak s natpisom “Hotel Ryugyong” 2018. godine, još nije otvoren za rezervacije. Pitanje  je hoće li ikada biti otvoren, barem dok je na vlasti komunistička stranka velikog vođe Kim Jong-una.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.