Ilustracija

(VIDEO) Otkriven najudaljeniji kvazar u svemiru: Astronomi nemaju objašnjenje za neke njegove osobitosti!

Autor: Zlatko Govedić

Kvazari su veoma udaljene galaktike s izrazito sjajnom (do 10.000 puta sjajnijom), zvjezdolikom jezgrom (promjera manjega od 1 svjetlosne godine) koje emitiraju elektromagnetske valove s velikim crvenim pomakom. Pretpostavlja se da se u središnjem dijelu kvazara nalazi vrlo masivna crna rupa a oko nje akrecijski disk. Smatra se da je kvazar rana razvojna faza u razvoju galaktika.

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je najudaljeniji kvazar u svemiru, najvjerojatnije i najudaljeniji izvor emisije radio-signala. Prema rezultatima studije, otkriveni kvazar vjerojatno se pojavio samo 780 milijuna godina nakon velikog praska.

Nazvan je P172+18, od Zemlje je udaljen 13 milijardi svjetlosnih godina te je gotovo 300 puta masivniji od Sunca. Astronomi su ga primijetili služeći se divovskim Magellanovim teleskopom koji se nalazi u opservatoriju Las Campanas u Čileu.

Znanstvenici još ne mogu objasniti kako je u ranim fazama svemira ta crna rupa mogla postati tako masivna.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.