Foto: NASA

NASA-ina snimka izazvala polemiku: ‘Kažete da je letjelica na Mjesecu, ali ja ju ne vidim’

Autor: Zlatko Govedić

Nova snimka lunarnog landera Nova-C Odysseus na površini Mjeseca izazvalo je žustru raspravu u javnosti pošto su mnogi prijavili da ga uopće nisu mogli uočiti. Lander se spustio na naš prirodni satelit 22. veljače nakon sedmodnevnog putovanja, čime je postao prva privatna svemirska letjelica koja je to učinila.

Lansiran u svemir raketom tvrtke SpaceX, Odysseus ima NASA-inu tehnologiju, a dizajnirala ga je tvrtka Intuitive Machines. Nažalost, samo pet dana nakon slijetanja, prevrnuo se i pao na bok. Za razliku od situacije na Zemlji, ne možete samo poslati nekoga da ga podigne.

Fotografija koju je snimila NASA-ina letjelice LRO pokazala je točno gdje se letjelica nalazi. Pokušajte ju uočiti. Gotovo je nemoguće. Odgovor je niže, ali ne varajte se.

Foto: NASA

Neizbježna spora smrt

Lander je sada naprosto osuđen na polagano trošenje energije i neizbježnu sporu smrt. Posljedica je to pogrešno postavljenih solarnih panela koji nisu u dovoljnoj poziciji da uhvate svjetlost Sunca kako bi se napajao.

Valja napomenuti da tijekom tog nesretnog događaja, kontrolni inženjeri očekuju gubitak kontakta s Odysseusom. Tako će misija biti prekinuta samo nekoliko dana pošto je dosegla odredište.

Tvrtka sa sjedištem u Houstonu objavila je u ponedjeljak: “Kontrolori leta namjeravaju prikupljati podatke dok solarni paneli landera nisu više izloženi svjetlu. Na temelju položaja Zemlje i Mjeseca, vjerujemo da će kontrolori leta nastaviti komunicirati s Odysseusom do utorka ujutro”.

Šef tvrtke Intuitive Machines Steve Altemus izjavio je: “Vozilo je stabilno, blizu ili na našoj namjeravanoj lokaciji slijetanja. Imamo komunikaciju s landerom.”




Istarska obala krcata misterioznim piramidama za koje malo tko zna čemu su služile

‘Zbogom, prijatelju’

Izvršni direktori tvrtke misle da je nespretni rezultat landera posljedica brzine tijekom slijetanja koja je bila dvostruko veća od očekivane.




Izvorna misija Odysseusa bila je djelovati na površini prirodnog satelita dva tjedna, što odgovara jednoj lunarnoj noći.

Tako među ruševinama, kraterima i sjenama, letjelicu okrenutu na bok gotovo je nemoguće uočiti kako se polako kreće prema svojoj neizbježnoj propasti.

“Zbogom, naš prijatelju istraživaču svemira s kratkim vijekom”, napisali su mnogi entuzijasti na društvenim mrežama.

U nastavku pogledajte gdje se nalazi letjelica.

Foto: NASA
Foto: NASA

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.