Foto: Pexels

Meduze će se koristiti u otkrivanju zločina: ‘Ovo će poboljšati način na koji otkrivamo stvari’

Autor: F.F

Znanstvenici su razvili revolucionarni forenzički sprej koji obećava brzo otkrivanje otisaka prstiju, koristeći proteinski spoj iz meduze. Ovaj inovativni sprej, stvoren na Sveučilištu u Bathu, proizvodi nevjerojatne rezultate otkrivanja otisaka prstiju u nekoliko sekundi. Umjesto tradicionalnih metoda koje koriste otrovne praškove koji mogu oštetiti DNK dokaze ili petrokemijska otapala koja nisu ekološki prihvatljiva, ovaj sprej rješava te probleme.

Sprej koristi dvije različite boje – LFP-žutu i LFP-crvenu – koje se selektivno vežu na negativno nabijene molekule prisutne u otiscima prstiju. Kada se boje vežu, zaključavaju molekule na mjestu, što omogućuje njihovo jasno uočavanje pod plavim svjetlom. Što je još važnije, sprej je vodotopiv i ima nisku toksičnost, što znači da je siguran za korištenje i ne ometa DNK analizu otisaka prstiju, prenosi Indy100.

Ovaj revolucionarni sustav omogućuje brzo, sigurno i učinkovito otkrivanje otisaka prstiju čak i na teško dostupnim površinama. I profesori i istražitelji oduševljeni su ovim sprejom.

Foto: Pexels

Interesantan sprej

Profesor Tony James s Odjela za kemiju Sveučilišta u Bathu ističe da je ovaj sustav sigurniji, održiviji i brži od postojećih tehnologija. Nadalje, istraživanja su pokazala da se sprej može koristiti čak i na otiscima prstiju koji su stari tjedan dana.

Uz to, korištenje proteina meduze, poznatog kao zeleni fluorescentni protein (GFP), osigurava da boje ne ometaju DNK analizu. Dr. Luling Wu s istog sveučilišta pojašnjava da su sonde koje koristi sprej slabo fluorescentne u vodenoj otopini, ali postaju izrazito fluorescentne kada se vežu za otiske prstiju. Ovo značajno olakšava otkrivanje otisaka prstiju i omogućuje preciznu identifikaciju.

(VIDEO) Otkriven najudaljeniji kvazar u svemiru: Astronomi nemaju objašnjenje za neke njegove osobitosti!




“Nadamo se da ova tehnologija može stvarno poboljšati otkrivanje dokaza na mjestu zločina”, rekao je glavni istražitelj, profesor Chusen Huang.

Ovaj inovativni sprej predstavlja veliki korak naprijed u forenzičkoj znanosti, a suradnja s drugim istraživačkim timovima, poput onog sa Shanghai Normal University, pruža nadu u daljnji razvoj tehnologije. Znanstvenici se nadaju da će uskoro ovaj sprej postati dostupan za širu upotrebu, pružajući pouzdan alat u istraživanju i otkrivanju tragova na mjestima zločina.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.