Foto: Unsplash

Kralj zaboravljenog naroda dao prijedlog koji će uzdrmati svijet: ‘Njima trebate dati ljudska prava’

Autor: Zlatko Govedić

Kralj (kīngi) novozelandskih Maora Tūheitia Pōtatau Te Wherowhero VII. (68) izjavio je da bi veličanstvenim morskim sisavcima – kitovima – trebala biti dodijeljena neotuđiva ljudska prava, poput prava na zdravo okruženje, kako bi se omogućila obnova njihovih populacija.

“Zvuk pjesme naših predaka oslabio je, a njihovo stanište je ugroženo, zbog čega moramo odmah djelovati”, rekao je kralj u rijetkoj javnoj izjavi i dodao da bi dodjela kitovima takvog statusa djelovala kao “plašt zaštite za naše blago (taonga), naše pretke – kitove”.

Novi Zeland je prethodno donio zakone kojima se dodjeljuje pravni status prirodnim značajkama poput rijeka i planina koje su važne za maorski narod. Vulkan Mount Taranaki i rijeka Whanganui na Sjevernom otoku narod Maori smatraju i precima i duhovno važnima. Obje zemljopisne značajke dobile su status osobe 2017. godine.

Kralj (kīngi) novozelandskih Maora Tūheitia Pōtatau Te Wherowhero VII., Foto: Wikimedia Commons

‘Više ne možemo zatvarati oči’

Otada je status osobe korišten kako bi se usporili ili poništili razvojni projekti te kako bi se investitore i državne agencije prisililo na konzultacije s mjesnim stanovništvom.

Izjavu kralja Maora supotpisao je i Tou Travel Ariki, visoki poglavica otoka Mitiaro sa susjednih Cookovih otoka. Oba lidera zagovaraju kombiniranje domorodačkog znanja sa znanstvenim za “holistički pristup” očuvanju kitova.

“Uspostavljanje zaštićenih morskih područja bio bi ključan korak”, dodali su. Vođe žele da im pomognu polinezijske nacije koje dijele “ljubav prema ogromnom Tihom oceanu“.

“Više ne možemo zatvarati oči. Kitovi igraju ključnu ulogu u zdravlju cijelog oceanskog ekosustava. Njihov pad narušava delikatnu ravnotežu koja održava sav život u moru. Moramo hitno djelovati kako bismo zaštitili ova veličanstvena stvorenja prije nego bude prekasno (Te Moana)”, tvrde lideri.




Hrvati u posljednje vrijeme imaju dosta problema sa zmijama: Postoji nekoliko metoda kako se obraniti

Traumatična povijest

Kitovi su najveći sisavci na Zemlji, pri čemu plavetni kitovi (Balaenoptera musculus) mogu doseći duljinu do 30,5 m i masu do 200 tona, što je otprilike jednako masi 33 afrička slona. Unatoč njihovoj veličini, nisu zaštićeni.




Šest od 13 vrsta velikih kitova klasificirano je kao ugroženo ili ranjivo, prema grupi za očuvanje Svjetskog fonda za prirodu.

Maori, poput drugih polinezijskih grupa, vjeruju da su potekli s otoka oko današnjeg Tahitija, ali trenutno čine oko 17% populacije Novog Zelanda, odnosno oko 900.000 ljudi.

Dolazak Europljana na Novi Zeland 1642. donio je kolonizaciju, diskriminaciju Maora i žestoke sukobe koji su na kraju zaustavljeni Ugovorom iz Waitangija 1840. godine.

Ugovor, potpisan između Britanaca i stotina maorskih poglavica, smatra se osnivačkim dokumentom Novog Zelanda te je uspostavio britansku kontrolu nad zemljom.

No Maorima je dodijelio ista prava kao Britancima i vlast nad blagom (taonga) koje može biti nematerijalno.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.