Foto: Pixabay

Jedan asteroid ostavio je za sobom čak dvije milijarde kratera: ‘Ovo je fascinantno’

Autor: Zlatko Govedić

Novo istraživanje otkriva da je ogromno nebesko tijelo prije otprilike 2,3 milijuna godina udarilo u Mars i ozbiljno oštetilo njegovu površinu. Kada se rasprsnuo, uzrokovao je oko dvije 2 milijarde manjih kratera.

Glavni udarni krater, poznat kao Corinto, ima promjer oko 14 km i nalazi se na širokoj ravnici Elysium Planita koja prelazi ekvator Crvenog planeta. Procjenjuju se da asteroidi sposobni za ostavljanje takvog gigantskog obilježja udaraju u površinu Marsa tek svakih 3 milijuna godina.

To znači da bi Corinto mogao biti najmlađi krater takve veličine na Crvenom planetu, otkrili su istraživači na 55. Godišnjoj konferenciji o lunarnoj i planetarnoj znanosti u Teksasu u ožujku.

Foto: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona

Sekundarna obilježja

“Corinto je svježi udarni krater u regiji Elysium Planitia koji je stvorio jedan od najopsežnijih sustava sekundarnih kratera na Marsu”, napisali su istraživači u studiji objavljenoj na konferenciji.

Tim je koristio podatke prikupljene s pomoću sustava High Resolution Imaging Experiment (HiRISE) i kamere Context Camera (CTX) na orbiteru Mars Reconnaissance Orbiteru (MRO) kako bi proučio Corinto i njegovu okolinu.

Objekt koji je stvorio Corinto prošarao je okolni krajolik manjim kraterima, dok su se fragmenti raspršili u obliku zrake koji su i danas vidljivi. Ti sekundarni krateri koncentrirani su na području južno i jugozapadno od Corinta, pri čemu su najudaljeniji izbačeni dijelovi sletjeli 1850 km od glavnog kratera.

Istraživači su sekundarne krateri podijelili u četiri “faze” na temelju njihovog oblika i udaljenosti od glavnog kratera. Krateri faze 0, oni najbliži Corintu, izgledali su polukružno, dok su oni najudaljeniji, krateri faze 3, bili dugi i uski.




Hoćemo li moći kontrolirati umjetnu superinteligenciju? Stručnjaci objasnili zašto to neće biti moguće!

Velika ravnica

Elysium Planitia, smještena u četverokutima Elysium i Aeolis, široka je ravnica koja se proteže preko ekvatora Marsa, sa središtem na 3,0 °N 154,7 °E. Nalazi se južno od vulkanske pokrajine Elysium, druge najveće vulkanske regije na planetu, nakon Tharsisa.




Elysium sadrži glavne vulkane Elysium Mons, Albor Tholus i Hecates Tholus. Još jedan drevniji štitasti vulkan, Apollinaris Mons, nalazi se južno od istočne Elysium Planitia.

Unutar ravnica, Cerberus Fossae jedina je lokacija na Marsu s nedavnim vulkanskim erupcijama. Pronađeni su tokovi lave koji nisu stariji od 200.000 godina od danas, a pronađeni su i dokazi da se vulkanska aktivnost mogla dogoditi tek prije 53.000 godina. Takva aktivnost mogla je osigurati okoliš, u smislu energije i kemikalija, potreban za održavanje oblika života.

Najveći krateri u Elysium Planitia su Eddie, Lockyer i Tombaugh. Planitia također ima riječne doline, od kojih je jedna, Athabasca Valles, možda jedna od najmlađih na Marsu. Na sjeveroistočnoj strani nalazi se izdužena depresija nazvana Orcus Patera, a ova i neke od istočnih ravnica snimljene su 1965. u preletu orbitera Mariner 4.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.