Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bolest koja je opustošila Europu zaprijetila Zagrebu: Spasila ga samo jedna odluka

Autor: Z.S.

Epidemije kuge pogađale su Zagreb, kao i uostalom druge gradove u Hrvatskoj u srednjem vijeku i u ranomoderno doba. Zaraza koja je izbila u jesen 1647. godine zaprijetila je samom Zagrebu koji naravno nije imao u tom trenutku konture današnjeg grada, piše Povijest.hr. Kako se kuga ugnijezdila u okolicu Zagreba donesena je odluka da se zatvore sva vrata osim onih Kamenitih.

Prema tim odredbama vrata su se otvarala i zatvarala u točno određeno vrijeme, a gradski su dužnosnici morali stražariti ne bi li kontrolirali tko ulazi u grad. Na straži su bili članovi gradske uprave, a ako se ne bi odazvali na dužnost bili bi kažnjeni novčanom kaznom.

Zahvaljujući ovoj pravovremenoj i strogoj odredbi grad je u tom naletu kuge bio pošteđen stradanja. No stradali su dijelovi koji su danas dio centra Zagreba poput Ilice koja je u to vrijeme bila Podgrađe, zatim Potoka ili Tkalčićeve ulice, Radićeve, područja sjeverno od današnjeg Jelačićeva trga, ali i Kaptola i Nove Vesi.

Unsplash

Smanjena mogućnost zaraze

Nakon što je evidentiran prvi slučaj kuge u neposrednoj blizini grada prekinute su sve veze s okolicom – doduše ne u potpunosti jer se grad morao snabdijevati. Hrana je u grad dolazila, kaže Rudolf Horvat, kroz otvore u gradskom zidu, a tako je mogućnost zaraze smanjena.

Kuga je harala po okolici do otprilike veljače 1648. godine. Nakon što su građani Zagreba sretno prebrodili kugu podigli su u čast svetom Roku kapelicu iznad današnjeg Britanskog trga. Kaplica je dovršena negdje između 1649. i 1655. Možda ćete se pitati zašto baš ovom svetcu. Ponajprije jer je on ostao poznat po svojoj brizi za oboljele, a od kuge je i sam više put obolio. Na kraju je od nje i umro 16. kolovoza 1327. godine. Nakon njegove smrti širi se njegovo štovanje.

 
Kada je Zagreb nekoliko desetljeća kasnije pogodio novi val kuge, ova pametna uredba nije primijenjena, a grad nije ostao pošteđen bolesti. Godina 1648. u kojoj je prebrođena kuga ipak nije ostala poznata po dobru u povijesti grada Zagreba jer je te godine nastupila strahovita glad koja je odnijela velik broj života.

NAJBOLJI SAVJET KOJI ĆETE IKAD DOBITI! Slijedite tajnu dugovječnosti japanskih stogodišnjaka
 

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.