Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

Znate li u kojoj je grupi bila Sanja Doležal prije Novih fosila: Godinama su žarili Jugoslavijom

Autor: Tea Šojat/7dnevno

Na spomen popularnih hrvatskih teen-sastava mnogi će se prisjetiti pop-rock skupine Teen, čiji je glavni pjevač bio Daniel Beni, ili Saše, Tina i Kedže, a tek oni stariji sjetit će se Prve ljubavi, prvog hrvatskog teen-sastava osnovanog prije više od 45 godina. Iako je postojao samo četiri godine, riječ je o sastavu koji je ostavio neizbrisiv trag na regionalnoj glazbenoj sceni te slovi kao najmlađi pop-sastav u Europi i jedan od najpopularnijih pop–rock sastava ondašnje Jugoslavije.

U samo četiri godine postojanja sastav je izdao pet singlova i četiri studijska albuma, koji su dobili zlatni certifikat, a jako je zanimljiv zbog svojih članova i njihovih karijera nakon raspada grupe.
Osnivač, tekstopisac i skladatelj sastava Prva ljubav bio je skladatelj i producent Josip Ivanković, dok su originalnu postavu činili Mate Matišić, Tomislav Šojat, Mario Lekić i Galib Čaušević, tada srednjoškolci koji su temama poput prvog poljupca, zaljubljivanja, tinejdžerskog života i prvog plesa osvajali srca mlade publike.

Ivanković je jednom prilikom istaknuo kako nije on bio taj koji je okupio grupu, nego je bila riječ o mladićima koji su se znali otprije iz škole, a prije Prve ljubavi zvali su se Strujni krug. On je bio taj koji je kao producent Jugotona vidio njihov talent te im omogućio snimanje prve singlice, a poslije i albuma. Grupa je ime Strujni krug promijenila u Prva ljubav jer su tada svi bili u tom periodu kada su se rađale prve simpatije.

Lansirali “patku”

Već u prvoj godini djelovanja, 1978. godine, postigli su izniman uspjeh singlicom “Dosta mi je mode/Hej mala cakana”, i to s posuđenim instrumentima, da bi potom objavili još nekoliko singlova kojima su postali jedan od najpopularnijih sastava u cijeloj državi. Godinu dana nakon osnutka Jugoton objavljuje njihov prvi album “Prva ljubav” koji je stekao veliku popularnost pa su odlučili krenuti i na veliku turneju koja se sastojala od četrdesetak koncerata. Ivanković je kao predizvođače izabrao svoje prijatelje, sastav Drugi način. Dvije godine poslije, Jugoton objavljuje i njihov drugi album “Naši vršnjaci”.

Kružila je priča i kako su umjesto grupe svirali Vedran Božić i Peco Petej, no Ivanković je jednom prilikom otkrio kako je ta priča puštena kako bi se stvorila fama oko njih pa su lansirali “patku”. Popularnost grupe kulminirala je nastupom na koncertu Bijelog dugmeta na stadionu JNA u Beogradu ispred 100 tisuća posjetitelja te nastupom prije Iron Maidena na beogradskom hipodromu 1981. godine. Nakon toga zaredali su nastupi izvan granica. Grupi se 1981. godine pridružila tada potpuno nepoznata 16-godišnja Sanja Doležal, koja je na kraju s njima snimila pjesmu za Dinamo “Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad”. S njom je grupa izdala dva albuma, “Privatno”, 1981. i “Kad ostanemo sami”, 1982. za Jugoton.

U to vrijeme približili su se pop-zvuku, a kao skladatelj im se pridružio Rajko Dujmić, u čije je Nove fosile kasnije prešla Sanja iako se Dujmiću navodno na prvu nije svidjela ideja da Sanja dođe na mjesto pokojne Đurđice Barlović jer ju nije smatrao dovoljno dobro zamjenom. No za nju se založio Slobodan Momčilović Moka pa je Sanja napustila Prvu ljubav. Ona je jednom priznala da dečkima iz Fosila nije bilo drago što je Moka odabrao upravo nju. “Kad je Đurđica odlučila izaći iz grupe, dečki su razmišljali koga pozvati. Koliko sam poslije čula, bilo je tu izvrsnih pjevačica. Moka se ipak odlučio za mene, usprkos mojoj mladosti i neiskustvu. Dečki baš nisu bili oduševljeni, ali s vremenom su se valjda pomirili”, prisjetila se u jednom razgovoru za Jutarnji list.




Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Bocom u glavu

No, usprkos svim turbulencijama, Šojat je ostao do danas vrlo povezan s Juricom Pađenom, a vežu ih osim godina suradnje i prijateljstva i neke nevjerojatne anegdote. Tomislav Šojat (60) svoju je glazbenu karijeru započeo sa samo 14 godina, a snimio je petnaestak studijskih albuma i sudjelovao na mnogim albumima kao gost glazbenik. Prvi glazbeni angažmani bili su mu upravo sa sastavom Prva ljubav, s kojima je svirao do njihova raspada. Nakon povratka iz JNA, gdje je služio vojni rok, pridružio se sastavu Regata, a nakon raspada je otišao u sastav Aerodrom, s kojim je kao gost glazbenik nastupao na turnejama po bivšem SSSR-u. S Aerodromom ostaje do njihova razlaza.

Dok su Pađena na prvom koncertu Aerodroma u Novom Sadu gađali bocom u glavu te je završio u bolnici na saniranju ozljede, Šojat je u to vrijeme na jednom nastupu umalo izgubio glavu. “Kiša je počela padati, mi smo svirali na stadionu, ali nije bilo natkriveno. Vidim ga, prilazi mikrofonu i odjednom se baca unazad, pada na leđa, ja rekoh kakav šou! I onda kad je ostao ležati, skužili smo da ga je struja drmnula. Struja ga je bacila”, prisjetio se nedavno Jurica Pađen (69) u razgovoru za In magazin te otkrio kako je zbog svojih stihova umalo završio u zatvoru. “Pjesma se Laž zvala, bila je kritika onog sustava i komunizma, drugovi se spominju. Onda su me htjeli u pržun, odnosno pritvoriti, no urgirali su Rajko Dujmić i Mario Mihaljević kod šefa policije u Zagrebu i uvjerili ga da ja nisam državni neprijatelj nego samo umjetnik”, ispričao je u istom razgovoru.

Šojat je još 1990. snimao i svirao sa Sevdah Shuttle Bandom, novim sastavom Branimira Štulića, a prije 32 godine s Juricom Pađenom osnovao je sastav Pađen Band. Kada se ponovno 2001. okupio Aerodrom, postao im je menadžer. Jurica Pađen & grupa Aerodrom u raznim konstelacijama djeluju dulje od četiri desetljeća, a iako je bio članom glazbenih sastava Grupa 220, Parni valjak, Aerodrom, Azra, Pađen band i 4 asa, Jurica ne krije koji mu je srcu najviše prirastao. “Aerodrom mi je najdraži bend s kojim sam ikada svirao jer sviram svoje pjesme, malo zvuči egoistično, ali ne bih radio te pjesme da me ne furaju, da se ne pronalazim u njima. Nikad ne sviram s bendom čiju muziku ne volim. Ionako para nema pa barem da ima zadovoljstva. Imamo tu neku zajedničku kemiju, odlično se slažemo”, rekao je Pađen u emisiji radija Bravo!




Zlatna vremena

Kao i za Prvu ljubav, i iza imena Aerodroma postoji zanimljiva priča. “Dugo sam razmišljao kako da nazovem bend, a pritom sam svako malo bio na aerodromu jer mi je cura bila stjuardesa i uvijek kada bi doletjela iz Amerike, Australije, Singapura, ja bih ondje čučao i čekao da je prevezem doma i onda sam pomislio: Čovječe, pa tu mi je ime, pa sjedim tu gotovo svaki dan – Aerodrom. Tako je bend dobio ime, opet ima veze s ljubavi, najvažnijom stvari”, otkrio je glazbenik. Prisjećajući se zlatnih vremena rocka, Pađen je komentirao kako ga je 1982. godine spletom okolnosti dopala uloga pjevača Aerodroma.

“Tadašnji pjevač zbog privatnih obaveza napustio nas je 1982., valjda dva tjedna uoči odlaska u Švedsku, gdje smo trebali snimati album ‘Obične ljubavne pjesme’. Bili smo izvan sebe. Sve je bilo dogovoreno, što sad!? Tako je mene dopala uloga da i sviram i pjevam, jer ipak su to moje pjesme za koje sam napisao stihove i glazbu, moje emocije. Što sam mogao, moralo se. Da nije bilo toga, nikad se ne bih drznuo ponuditi se kao pjevač nekom bendu”, iskreno je rekao Jurica pa prokomentirao domaću glazbenu scenu te “instant-zvijezde” koje potraju nekoliko godina.
“Ne nose sa sobom tu kreativnost, nemaju svoju poruku. Pjevaju tuđe pjesme. U emisijama vidimo jako puno sjajnih talenata, fantastičnih glasova, ali nedostaje im ta kreativnost. Tko će ti platiti da pjevaš tuđe hitove, a nemaš svojih? Problem je što se glazba danas ne sanja, nego proizvodi”, smatra Pađen.

Nakon raspada sastava Prva ljubav 1982. godine nije objavljen niti jedan nosač zvuka s glazbom Prve ljubavi, sve dok 36 godina poslije Croatia Records nije predstavila “The Best Of Collection” s 22 pjesme, uključujući i dvije verzije prve himne NK Dinamo “Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad”, originalnu i verziju s članovima SKUD-a “Ivan Goran Kovačić”. Drugi vokal i gitara Prve ljubavi, Mate Matišić, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, posvetio se jazz-glazbi i danas je jedan od najboljih jazz-gitarista u zemlji.

Thompson prvi put od nesreće o stanju sina: ‘Mjesecima ga je nagovarao’

Zlatni dukati

Također se posvetio pisanju drama i filmskih scenarija, a skladao je glazbu i za veći broj filmova poput “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Maršal”, “Svjedoci”, “Infekcija”, “Ta divna splitska noć”, “Dva igrača s klupe”, “S one strane” i kazališnih predstava poput “Cinco i Marinko”, “Četvrta sestra”, “Što je muškarac bez brkova”, “Hotel Babilon”, “Jacques i njegov gospodar”… Osim u Hrvatskoj, drame su mu izvođene u Bugarskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji i Rusiji. Dobitnik je niza nagrada za dramske tekstove i glazbu. Inače, njegov brat je Milan Lekić, majstor portretne karikature.

Josip Ivanković, koji je preminuo u veljači u 76. godini života, nakon Prve ljubavi se okrenuo tamburaškoj glazbi i sastavu Zlatni dukati te je bio jedan od najpoznatijih i najznačajnijih autora tzv. zabavne tamburaške glazbe. Pjesme koje je radio za tamburaški sastav Zlatni dukati poput “U mom selu širok šor”, “Joj, Anice”, “Pokraj Karašice”, “Zbog tebe”, “Tena” i “Sve birtije obišo’ sam” nezaobilazne su u repertoaru brojnih današnjih tamburaških sastava. Jedna od poznatijih Ivankovićevih pjesama u izvođenju Prve ljubavi je i danas popularna Dinamova himna “Plavi, plavi”. Kao autor glazbe i tekstova potpisuje oko 300 pjesama.

Sanja Doležal prešla je na zabavnu glazbu te je sa sastavom Novi fosili ostvarila zavidnu glazbenu karijeru, a poslije i televizijsku. Tomislav Šojat i Jurica Pađen nastavili su svoj glazbeni put, dok su se Mario Lekić i Galib Čaušević prestali baviti glazbom.

Autor:Tea Šojat/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.