TAJNA OTKRIVENA: Znanstvenici otvorili sarkofag s mumijom starom 2500 godina, a u njemu su našli… (VIDEO)

Autor: A. Pranjić

Mumija egipatskog dječaka starog 14 godina ugledala je svjetlost dana prvi put nakon 2500 godina!

U muzeju ”Field” u Chicagu znanstvenici su otvorili sarkofag kako bi mogli ispitati ostatke 14-godišnjeg dječaka Minirdisa, sina egipatskog svećenika. Mumiju muzej posjeduje od 1920. godine, ali je sarkofag sada prvi put otvoren i to zbog konzervacije i predstojećeg puta egipatskog dječaka na izložbu ”Mumije: Slike iz zagrobnog života” u Los Angelesu.

”Uvijek postoji mogućnost da se ostatci oštete. Zbog toga ćemo najmanje moguće intervenirati”, rekao je jedan od znanstvenika J. P. Brown. 

Jednom otvoren, kovčeg je pokazao oštećenja koja su znanstveni i očekivali. Dječakovo stopalo su zatekli odvijeno sa prstima koji vire iz drevnih zavoja. I pokrov i posmrtna maska bili su pomaknuti i okrenuti naopako. Znanstvenici se nisu plašili da bi se mumija, jednom na otvorenom, mogla raspasti i pretvoriti u prah, kako se to obično dešava u filmovima. Naime, djelovi sarkofaga su već ranije otpali, pa je tijelo bilo izloženo vanjskom utjecaju.

Ispitivanje i otvaranje sarkofaga je započelo 10. prosinca, a u trenutku otvaranja u njemu su se još uvijek nalazili zlatni listići ostali od sprovoda prije 2500 godina. Da je Midiridis poživio bio bi svećenik isto kao i njegov otac. Znanstvenici ne znaju zašto je ili kako preminuo tako mlad.

”Fascinantno je da su mumije preživjele koliko jesu. One su zapravo veoma krhke”, kaže Brown, javlja Discovery.

Rad na ovakvom projektu je veoma mukotrpan, pun iznenađenja i planiranja koja samo jednim naglim pokretom mogu pasti u vodu! Naime, ako negdje pogriješe, znanstvenici će napraviti grešku koju je nemoguće popraviti. Zato je čitav tim spreman za neočekivano – svi se nadaju najboljem, ali nitko zapravo ne zna kako će se čitav projekt završiti. 




Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.