Otkrivene tajne sibirske princeze iz 5. stoljeća: Evo zašto se drogirala i kako je umrla

Autor: T. Pšenko

Smatra se da je koristila kanabis za potrebe liječenja jer je uz njezino tijelo pronađena oprema za korištenje te supstance.

Sibirska princeza koja je izvađena iz leda na planini Altaj na istoku Rusije 1993. godine niz je godina okupirala misli znanstvenika. Napokon su otkriveni detalji o njezinu identitetu i načinu smrti. Naime, ova je 20-godišnja žena umrla u 5. st. prije Krista, javlja Huffington Post.

Magnetskom su rezonancom ruski znanstvenici otkrili da je vrlo vjerojatno imala rak dojke. – Ovdje je riječ o tumoru u desnoj dojci, a metastaze su vidljive na limfima. Prilično sam siguran u dijagnozu – rekao je član istraživačkog tima Andrey Letyagin medijima.

Istom je metodom otkriveno i da je princeza imala infekciju kostiju, a zabilježene su i ozljede konzistentne s padom.

Smatra se da je koristila kanabis za potrebe liječenja jer je uz njezino tijelo pronađena oprema za korištenje te supstance.

– Vjerojatno je da je bolesnoj ženi za redovitu inhalaciju kanabisa ovo bilo potrebno – izjavila je arheologinja Natalya Polosmak za magazin Science First Hand.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.