Foto: Dragan Matic / Cropix

Tajna gorčine Lejle Filipović provlači se već 25 godina: Nesretni događaj zauvijek ju je obilježio

Autor: Tea Šojat/7dnevno

Mirna, ugodna, nenametljiva osoba, bivša misica, poduzetnica i model Lejla Filipović našla se na udaru kritika jer se “drznula” uzeti mikrofon u ruke i zapjevati pred kamerama u popularnom showu “Zvijezde pjevaju”. Iako su gledatelji od prve epizode besramno komentirali njezin izgled, dok je sve drugo bilo gotovo potpuno nebitno, uoči polufinala showa postavili su je na stup srama jer, eto, ne pjeva kao Ivana Husar, u najmanju ruku.

Nakon brojnih medijskih napisa, u Lejlinu je obranu stao i njezin poznati suprug, glumac i voditelj Tarik Filipović, no i on je naišao na osudu javnosti. A kada se nekomu nešto ne sviđa, onda se počnu razvlačiti i spominjati stvari iz prošlosti, najsitniji detalji koji bi nekoga mogli prikazati u lošem svjetlu. U Lejlinu slučaju riječ je o gorčini koja se provlači više od 25 godina, zbog čega se o njoj opet piše kao o osobi “burne prošlosti” s prilično negativnim prizvukom iako za to nema nikakvog temelja, dok se zanemaruju sva njezina postignuća.

Lejla Filipović, rođena Šehović, ove godine puni 49 godina. Velika zaljubljenica u modu, mnogi će reći, domaća modna ikona gotovo nepogrešivog stila, poduzetnica i aktivni model, danas živi i radi u Zagrebu, i to punom parom, te je jedan od naših najzaposlenijih modela. “Zanimljivo je da sad dobivam mnogo više ponuda nego dok sam bila u tridesetima. Bilo je i onda posla, ali ne u onoj mjeri u kojoj sam priželjkivala. Možda i zato što nisam bila tip koji bi nekoga vukao za rukav”, komentirala je ranije za Gloriju.

Foto: Mihael Barisic/CROPIX

Izazovan proces

Iako mnoge žene njezine generacije ne vole govoriti o godinama, Lejla ne vidi razlog da ih skriva, a u šali kaže kako ju je “priroda pomazila”. “Naslijedila sam dobar ten svoje majke Fehme koja i u osamdesetima izgleda iznimno mladoliko. A sigurno je pomoglo i moje ‘štrebersko’ čuvanje od sunca, tj. korištenje krema sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine”, zaključila je jednom prilikom. Zbog odličnog metabolizma nikada nije morala ići na neku brzu dijetu. Dan započinje s kavom, no velika je ljubiteljica biljnih čajeva, a poduzetničku crtu pokazala je i kada je napravila vlastitu liniju čajeva. Rođena je u Dubrovniku, a manje je poznato kako je bez oca ostala kada je imala samo devet i pol godina. “Kako je tata rano umro, moj su život obilježile žene – majka i sestre, sedam i pol godina starija Đenana i devet godina starija Amela.

Iako je po struci zubna tehničarka, mama je rano prestala raditi kako bi se posvetila našem odgoju. Odgojila me da budem mirna, fina i pristojna, ali, nažalost, rano u životu sam shvatila da postoje ljudi koji su spremni to zlorabiti. Ili barem pokušati”, rekla je jednom prilikom, no ni taj gubitak nije pokolebao njezin vedri duh, što je otkrila i u razgovoru za Gloriju. “Po prirodi sam velika optimistica, obično sam ja ta koja podiže ljude oko sebe. Doista su rijetki dani da sam neraspoložena, ali čak i kad naiđe veći problem, izborit ću se, pronaći rješenje i opet ubrzo biti nasmiješena”, rekla je Lejla Filipović. Svojedobno je pristala glumiti u kabaretu zbog kojeg je ogolila dušu. Naime, dijelove svog života i intime pretočila je u dio scenarija za kabaret “Finalistice”, plesačice i koreografkinje Larise Lipovac.

Lejla Filipović se nakon finala još jednom obračunala s hejterima: ‘Pojedinci nisu shvatili bit’




“Larisa je okupila tri profesionalne glumice – Anu Maras Harmander, Ivu Mihalić i Natašu Janjić te mene i moju prijateljicu, također bivšu misicu Viktoriju Rađu, s idejom da napravimo kabaret koji će pričati ženske priče. Svaka od nas dobila je u zadatak da podijeli vlastita iskustva iz života o raznim temama – ljubavi, braku, majčinstvu, očekivanjima društva te nekim traumama s kojima smo se morale suočiti. Bio je to dug i izazovan proces, što pisanja, što proba na kojima se i glumi i pleše i pjeva. Jako je zanimljivo pisati o iskustvima iz vlastitog života, ali kad pomislim da ću to isto izgovarati na sceni, pred publikom, ipak me uhvati mala trema”, komentirala je za Gloriju ranije. I tu se na neki način prvi put spominje i Lejlina ljubav prema pjevanju. Naime, za vrijeme pandemije Lejla je krenula u školu pjevanja kod pjevačice Ivane Husar. “Nisam krenula iz želje da postanem pjevačica, nego zato što me zanimalo koji su moji vokalni dometi. Volim pjevati za svoju dušu i kad se okupi dobro društvo”, otkrila je tom prilikom.

Facebook/Lejla Filipović

Ljudska prava

Šira javnost za Lejlu je doznala 1998. zbog izbora za najljepšu Hrvaticu, kada je upravo ona proglašena najljepšom. No, samo pet dana nakon proglašenja, krunu joj je oduzela Direkcija izbora na čijem je čelu bio Milan Šećković, danas vlasnik svih poslovnih prostora u prolazu Lovački rog u Ilici. Navodno je jedan listić ocjenjivačkog suda bio krivo popunjen, no Lejla je bila uvjerena kako joj je kruna oduzeta zbog muslimanske vjeroispovijesti. Novom Miss Hrvatske proglašena je Ivana Petković, koja je tada dobila najviše glasova čitatelja dnevnih novina i televizijskih gledatelja.

“Krunu mi mogu oduzeti samo fizički! Stvar je u mom imenu i prezimenu. Nakon ovakvih skandala ne znam koja će majka pustiti svoju kćer da se kandidira na izbor za najljepšu djevojku. Milan Šećković očito ima svoje razloge koje sada ne želim navoditi. Na ovaj izbor prijavila sam se unatoč svojoj muslimanskoj vjeroispovijesti, kao slobodna građanka Republike Hrvatske u kojoj živim 22 godine, misleći da je to bio izbor za ljepotu. Sada vidim da to nije tako i ako ova direkcija i dalje ostane na izboru za Miss Hrvatske, svim djevojkama bih poručila da ubuduće ne navode svoje mjere, nego nacionalnost i vjersko opredjeljenje. Ako mi se pokuša oduzeti titula, pronaći ću odvjetnika i tužiti Direkciju predsjedniku Republike i saborskom Odboru za ljudska prava”, rekla je tada Lejla.




Lejla Filipović progovorila o prošlosti: ‘Često me ispituju o detaljima tog skandala’

U konačnici je zadržala krunu, a sljedeće godine izbora nije bilo, nego je Hrvatsku na svjetskom izboru predstavljala Ivana koja o skandalu nikada nije govorila, no on svako malo ispliva na površinu i ostavlja određenu gorčinu. Naime, zbog toga i jednog propalog braka o Lejli se često piše kao o osobi “burne prošlosti”. Bivša misica je u ne tako davnom razgovoru za In magazin izjavila kako ne može zaboraviti što joj se dogodilo jer je ili stalno netko podsjeća ili se ne sjećaju što se točno dogodilo. Prisjetila se koliko joj je to kao 18-godišnjakinji bilo teško, istaknuvši kako, usprkos cijeni, nikad ne bi dala na sebe.

Tada je zbog spomenutog skandala i Tihana Harapin Zalepugin napustila Direkciju. “Ona je proglašena u nedjelju, a u petak je odlučeno da joj se titula mora oduzeti i organizirana je press-konferencija. Ona je okupila novinare iz cijele Europe, mi članovi Direkcije sjedili smo s jedne strane, novinari s druge, Lejla je hrabro došla s krunom na glavi i rekla – ja vam krunu neću predati”, prepričavala je Harapin Zalepugin koja u tome nije željela sudjelovati. Otvorila je vlastitu modnu agenciju i nastavila surađivati s lijepom misicom. “Jedino mi je žao što su me u startu, u poletu koji sam ja htjela napraviti u poslu, izranjavali pa sam se malo povukla. I dandanas radim taj posao, ali bih više voljela da sam iza, da ne moram raditi ovo”, rekla je.

Foto: Goran Mehkek/Cropix/Arhiva

Dobri prijatelji

Osim o skandalu s modnog izbora, o Lejli su brujali mediji zbog privatnog života. Prije nego što je upoznala današnjeg supruga Tarika, bivša misica bila je udana za teniskog trenera Dadu Majolija, brata bivše tenisačice Ive Majoli, a u braku su dobili sina Dina. Dugo je kuloarima kružila priča kako im je brak u krizi, a šuškalo se kako je do raspada braka 2006. godine došlo zbog Dadina preljuba s mladom tenisačicom Ritom Vukov koju je tada trenirao. On je tada imao 34, a ona 19 godina, no Dado je tvrdio da se razveo sporazumno zbog razlike u karakteru. Lejla je tada ostala sama s trogodišnjim Dinom.

Ubrzo nakon rastave Lejli se dogodila ljubav s Tarikom. Iako su se znali otprije, jer su išli na ista događanja, među njima je zaiskrilo tek nakon što se rastala od Dade. Kako je sama priznala jednom prilikom, prvi put kada ju je Tarik zagrlio, odsjekle su joj se noge te nije znala kako je uopće tu večer došla kući. “Mi smo se poznavali samo iz medija, ali smo uvijek bili dragi jedno drugomu. A shvatila sam da je to to na prvoj kavi”, otkrila je u intervjuu za 100 posto Lejla, dok je Tarik svojedobno ispričao kako mu je Lejla uvijek bila simpatična, ali da su se samo ponekad sretali te da se za to vrijeme nisu ni službeno upoznali. “Jednom smo se sreli u zagrebačkom kafiću i pozdravili. Vrlo brzo sam postao siguran da ćemo se vjenčati”, rekao je Tarik.

Tarik i Lejla Filipović. Foto: Neja Markicevic/Cropix

Postali su par 2006. godine. Ipak, kako se u to vrijeme nosila sa samohranim majčinstvom, nije bila spremna informaciju o novoj ljubavi u svom životu podijeliti s javnošću. Prvi put su zajedno viđeni na koncertu Halida Bešlića 2006. godine, a nekoliko mjeseci poslije i na drugom događaju, ali je Lejla tada tvrdila da su samo dobri prijatelji. Da su zajedno, saznalo se tek 2007. godine. Potvrda je došla na dodjeli nagrada Večernjakova Ekrana. Tarik je tada kasnio na dodjelu, a kada mu je dodijeljena nagrada, organizatori su pozvali Lejlu da preuzme statuu u njegovo ime. “Lejla i ja nismo se dogovorili da ona preuzme nagradu u slučaju da je dobijem. To su nam smjestili organizatori. Ni Lejla nije znala da će je pozvati na pozornicu. Vjerujte, nije to naš stil”, rekao je tada Tarik.

Tarik, dotad poznat po vezama s Tihanom Zrnčić, Iris Androšević i Moranom Stinčić, nakon samo nekoliko mjeseci odveo je Lejlu u rodnu Zenicu kako bi je upoznao s roditeljima, a zaprosio ju je na vjenčanju svog kuma. “Tijekom držanja govora u kojem sam mu, naravno, poželio sve najbolje i uz malo poezije iz vlastite radionice, zaprosio sam Lejlu. Dobio sam potvrdan odgovor i uspio je iznenaditi”, ispričao je Tarik. Iste je godine Lejla ostala u drugom stanju. Vjenčali su se 2007. godine, a svadbeno slavlje su imali na poznatom imanju Marincel. Na njemu je bilo stotinjak uzvanika, a fotografije s imanja obišle su domaće medije. Lejla je blistala u dugoj pripijenoj satenskoj haljini boje šampanjca, u čiju je izradu utrošeno čak devet metara materijala.

Lejla Filipović se nakon finala još jednom obračunala s hejterima: ‘Pojedinci nisu shvatili bit’

Lažna slika

“Nikad u životu nisam pomišljao da ću se zaljubiti u ženu koja već ima dijete. Shvativši da je s Lejlom to to, i da ih je imala petero, bilo bi teže, ali ne bih odustao od nje. Na trenutke zaboravim da sam otac i svaki se dan iznova šokiram čim ugledam Armana. Ali Dino me na neki način pripremio. On mi je prvi sin”, rekao je svojedobno Tarik nakon rođenja Armana. Između Dina i Armana Tarik nikada nije radio razliku, a javnost je posebno ganuo objavom na svom profilu na Instagramu u povodu Dinova 20. rođendana.

“Sretan dvadeseti mom velikom dečku i neka svaka sljedeća bude sve ljepša, sadržajnija, zdravija. Neka se želje ispunjavaju jedna za drugom i ne brini se, svijet odraslih nije tako strašan i ozbiljan. Voli te tata”, napisao je Filipović. Kako slove kao jedan od najskladnijih parova, svojedobno su Lejlu upitali kako nakon toliko godina zajedno izgledaju tako zaljubljeno, a ona je za 100 posto rekla: “Najsretnija sam što mi ne djelujemo zaljubljeno, nego stvarno i jesmo. Ne prikazujemo neku lažnu sliku i ljudi to osjete. Lagala bih kad bih rekla da je i kod nas uvijek idealno, ali nastojimo da bude upravo što više takvih dana. Kod nas se jednostavno dosta toga poklopilo.

U puno stvari smo slični, sviđaju nam se iste stvari, sličnog smo odgoja i svjetonazora. Mi često na pitanje što je potrebno za sretan i stabilan brak odgovaramo – ljubav i poštovanje”, a o tajni skladnog braka za Gloriju je komentirala: “Ljubav, poštovanje i razumijevanje, a u našem slučaju jednostavno su se poklopili i svi drugi faktori – dugo smo se samo površno poznavali, a onda zbližili i spojili baš kad je trebalo, shvativši da imamo puno toga zajedničkog. Danas se tako dobro poznajemo da je sve manje nesuglasica jer već znamo što ovog drugog može razveseliti ili izbaciti iz takta. Dok sam bila mlađa, bila sam se u stanju danima duriti, ali kad s nekim živite u istoj kući, to postaje nemoguće. Tarik pak tvrdi da je on taj koji češće prešuti, a da ja kažem sve što mi padne na pamet.”

 

Autor:Tea Šojat/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.