Foto: Instagram

Srpski glumac pobunio se protiv ‘braće’: ‘Što je s Janezima, a pogotovo Hrvatima’

Autor: I.D.

Srpski redatelj i glumac Radoš Bajić nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim narodima ističe da je šokiran glasanjem. Poznati glumac i redatelj je posebno iznenađen zemljama iz susjedstva koje su glasale za usvajanje rezolucije – Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju i Sjevernu Makedoniju.

Bajiću je neshvatljivo da narodi s kojima su Srbi nekada činili jednu državu mogu se tako ponašati. On se na društvenim mrežama oglasio ovim povodom. “Sunce se rađa nad Srbijom! Usprkos svemu. U danu kada gospodari svijeta udruženi sa svojim poslušnim satelitima, žele da nam na čelo prilijepe strašni biljeg genocidnog naroda – obuzet sam ponosom”, započeo je.

“Daleko bilo da opravdavam užasni zločin koji se u krvavom i bezumnom ratu dogodio u Srebrenici. Znam da ne možemo ništa moćnicima kojima je sila, moć i dominacija na zemljinoj kugli vječita opsesija. I onima zbog čijih zlokobnih nedjela je u svim jezicima sveta riječ “genocid” prepoznatljiva. Protiv kojih su ratovali Bata, Smoki, a pomalo i ja…”, napisao je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Radoš Bajić – Zvanična strana (@rados.bajic.officialpage)




‘Ponosan sam što pripadam srpskom rodu’

“Ali, što je sa našom “braćom” iz susjedstva s kojima smo desetljećima njegovali tekovine “bratstva i jedinstva”? Što je s Janezima, a pogotovu Hrvatima i njihovim zločinima koji su u vrhu svjetske antologije zla? Što je s braćom Makedoncima – pa bili i “sjeverni”?

Hoćemo li i ove godine u stampedu kao medonosne pčele zaposjesti obale Grčke i Crne Gore? Tog drugog oka ispod čela pravoslavnog srpskog naroda – o kojem je pjevao Njegoš? Ponosan sam što pripadam srpskom rodu, pitam se, kada ćemo se prizvati pameti?”, zaključio je redatelj.

Podsjetimo, Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici te osuđuje negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine. Za neobvezujuću rezoluciju su glasale 84 od 193 države članice UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.




Voditeljica Dobro jutro, Hrvatska godinama je u braku: Evo tko je suprug omiljenog lica HRT-a

 

Vučić u New Yorku

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala “za”. Osim Srbije, protiv su bile Rusija, Kina i Mađarska. Neke afričke i azijske države. Protiv su bile i Kuba te Nikaragva i Venezuela. Postrojbe bosanskih Srba su 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a, ubile najmanje 8000 Bošnjaka.

Taj je zločin Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji definirao kao genocid. Za to je do sada na tom sudu i sudovima u BiH osuđeno više od 50 osoba. Pokolj u Srebrenici je i Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) proglasio genocidom. Skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu izjavu kojom prosvjeduje zbog rezolucije, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik je na mreži X napisao kako bi usvajanje rezolucije nanijelo nepopravljivu štetu, što bi značilo kraj BiH.

Srpski predsjednik AleksandarVučić je s blagoslovom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija prije glasanja otišao u New York da bi lobirao protiv rezolucije, objavio je portal Radija Slobodna Europa. “Ići ću u New York jer netko mora dati odgovor onima koji žele Srbiju optužiti da je genocidna nacija”, rekao je prošli tjedan Vučić.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.