FOTO: PR

Plivao je s krokodilima i veslao preko Atlantika, a u Hrvatskoj ga je oduševila samo jedna regija

Autor: G.B.

Britanski TV voditelj, pisac i pustolov, Ben Fogle, poznat po svojim serijalima iz divljine, plivanju s krokodilima, trčanju po Antarktici i veslanju preko Atlantika, petak je proveo u Međimurju.

Istinskom zagovorniku ekologije i održivosti, posjet Međimurju se, prvoj hrvatskoj regiji certificiranoj Green destinacijom, uklopio se u ono za što se bori svojim višedesetljetnim radom i aktivizmom. Tijekom boravka u županiji na krajnjem sjeveru Hrvatske, Ben Fogle obišao je više destinacija i ostao, kako je sam rekao, oduševljen onim što je vidio, koliko se mala regija u maloj europskoj zemlji posvetila očuvanju svoje tradicije i raznolikih prirodnih bogatstava.

“Razina očuvane bioraznolikosti rijeka Mure i Drave, iznenađujuća je. Apsolutno mi je jasno, sad kad sam i sam to vidio, zašto ovu regiju nazivaju „europskom Amazonom“. Također, jako je lijepo vidjeti regiju koja čuva svoju bogatu nematerijalnu baštinu, kao što su to učinili ovdje u Međimurju. Vidim, posebno su ponosni, a imaju i zašto biti, na svoju Međimursku popevku, zaštićenoj baštini UNESCO-a. Eko muzej Međimurja zaista je sjajan primjer čuvanja baštine i njezine prezentacije”, rekao je Ben Fogle.

FOTO: PR

Oduševljen hranom, ali i prirodnom baštinom

S rendžericom je u drvenom čamcu zaplovio rukavcem Mure u Žabniku pa potom prošetao pašnjacima, nakon čega je zaključio da je takav, pravi ruralan ambijent „zaista rijetkost u ovom dijelu Europe“. Putem po Međimurju, Ben Fogle se poslikao i rado odgovarao na pitanja svima koji su prepoznali slavnog Britanca. Fogle je posjetio i P.G Geler, na kojima se uzgaja autohtona pasmina Međimurskog konja, gotovo izumrle vrste, na svijetu je ostalo još svega 40 grla.

“Ovo je pravo blago konjogojstva. Zaista bi bila tragedija da ovako prekrasan konj nestane. Moramo ga očuvati – apelirao je Fogle. Rado je kušao specijalitete domaće, međimurske kuhinje, poslužena mu je međimurska gibanica, meso z tiblice, crno bučino ulje, heljdina kaša.

Nepriznati sin Zdravka Čolića naš je popularni pjevač: ‘Tražit ću alimentaciju za sve ove godine’




“Gibanica ima zaista sjajan okus. Moram reći da sam iznenađen bogatom gastronomijom ovog kraja, kao i izvrsnom vinskom kartom. Tko bi rekao da se u ovoj maloj regiji uzgaja preko 20 vinskih sorti, što je dokaz da se i kroz vinogradarstvo može očuvati bioraznolikost”, zaključio je Ben Fogle.

Cjelodnevni je posjet zaokružio uspinjanjem na vidikovac na Mađerkinom bregu, s jedinstvenim, ugrađenim orguljama na vjetar. “Ovaj me posjet Međimurju uvjerio da je vaša regija s pravom certificirana kao Green Destinations”, rekao je Ben Fogle svojim domaćinima na odlasku iz zelenog Međimurja.




Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.