Foto: Čitateljica

Planinari u Gorskom kotaru našli na jednu od najotrovnijih zmija: ‘Približila sam se i onda je nastala panika’

Autor: H.B.

Zanimljivu avanturu imala je skupina planinara ovoga vikenda u Gorskom kotaru, odnosno na Bijelim i Samarskim stijenama. Naime, na Vihoraškom putu, između planinarskog doma na Bijelim stijenama i Samarskih stijena, dio planinara u nedjelju je, šetajući stazama kojima uobičajeno šetaju, primijetio otrovnu zmiju riđovku.

Kako nam je ispričala planinarka, koja je htjela ostati anonimna, šetajući stazom između te dvije lokacije, kojom šetaju i inače, primijetila je odmah uz stazu golemu zmiju.

“Malo ovako dok planinarimo volimo zaviriti u grmlje i skrenuti malo u šumu oko staze. To smo napravili i sada i naletjeli na zmiju. Pretpostavljala sam o kakvoj je zmiji riječ, ali odlučila sam se malo približiti i slikati je. Ostala bih još slikat i snimati je, ali prijateljica se jako uspaničila, počela vikati ‘zmija, zmija’ i panično bježati. A onda su dotrčali i ostali i zmija se prepala i pobjegla”, ispričala nam je planinarka i još napomenula.

“Nakon ovog susreta itekako ću paziti gdje gazim i gdje stavljam ruke”, zaključila je.

Foto: Čitateljica

Rijetko prijetnja čovjeku

Riđovka (lat. Vipera berus) zmija je otrovnica iz porodice ljutica, a naraste otprilike 75 cm. Najrasprostranjenija je zmija Europe i najrasprostranjenija zmija uopće. Stanište joj se prostire preko čitave Europe, kroz Rusiju sve do obale Tihog oceana. Može se naći i u Švedskoj i u Arktičkom pojasu. Nema je u južnoj Španjolskoj, južnoj Italiji na jugu Balkanskog poluotoka i na nekim većim sredozemnim otocima.

Kao i ostale ljutice, riđovka ne progoni svoj plijen, nego čeka da joj plijen dođe na dohvat i tada ga napada smrtonosnom učinkovitošću. U usporedbi sa svojim većim srodnicima, riđovka je rijetko prijetnja čovjeku, no za male je životinje smrtonosna.

Ima veliku glavu, uski vrat i debelo tijelo koje je manje i elegantnije od poskokovog, s kosom isprekidanom prugom koja služi za prikrivanje. Jezik joj je dug i rašljast. Njezini otrovni zubi leže preklopljeni u čeljusti, a izbacuju se prema naprijed kad zmija napada. Nakon što napadne, riđovka čeka da otrov počne djelovati, jer će plijen pojesti tek kad je mrtav.




Foto: Čitateljica

Je li ugriz opasan za čovjeka?

Otrov riđovke je hemotoksičan što znači da se tkivo raspada te djeluje na krvni sustav, a pojedini ga znanstvenici smatraju toksičnijim i od poskokovog, te ga svrstavaju među najtoksičnije u zmijskome svijetu, ali vjeruju da zbog manje količine koju može uštrcati u ranu ne predstavlja niti približnu opasnost. Ipak, kod većine znanstvenika prevladava mišljenje da otrov nije vrlo toksičan. Brojne statistike upućuju da u većem dijelu Europe ljudi češće umiru od uboda pčela nego od ugriza ove zmije, te da bi zdrava odrasla osoba najvjerojatnije preživjela ugriz i bez medicinske pomoći.

Riđovka se hrani gušterima, žabama, malim sisavcima, ponekad slijepićima i mladim pticama te ptičjim jajima. Vrlo rijetko hrani se čak i malim kunama.

Foto: Čitateljica

Živi na više lokacija u Hrvatskoj

Riđovka naseljava surovije predjele i može se sresti i iznad 3000 m/nv. Prisutna je i u močvarnim područjima sa šikarom u Slavoniji, kao i u planinama Gorskog kotara, gdje ju je vidjela i naša čitateljica. Za razliku od poskoka, ulazi i u vodu, dobro pliva te je aktivna osobito noću i za vlažna vremena. Preko dana se sklupča i sunča ili se odmara ispod gomile kamenja, korijenja ili u mišjim rupama. A upravo ju je tijekom odmora na kamenu zatekla i naša čitateljica.




Riđovke većinom žive u kolonijama i sve zmije jedne kolonije spavaju zimski san zajedno na jednom mjestu. U proljeće mužjaci prvi izlaze iz mjesta gdje su hibernirali da bi se intenzivno sunčali, a dva do tri tjedna kasnije izlaze ženke i tada započinje ritual parenja.

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.