Foto: Instagram

Slavni filmski ekspert: ‘Izrezali su me s TV-a jer sam rekao pravu istinu o Slijepčevićevu filmu’

Autor: I.D.

Nebojša Slijepčević postigao je povijesni uspjeh za hrvatski film osvajanjem prve hrvatske Zlatne palme u Cannesu za kratki film “Čovjek koji nije mogao šutjeti.” Ratna priča iz Bosne i Hercegovine iz 1993. godine duboko je dirnula srce žirija. Nagrađeni redatelj govorio je o ovom velikom postignuću za domaću kinematografiju u intervjuu za HRT.

Rekao je da se osjeća sjajno i savršeno, ali i pomalo mamurno jer su “jučer proslavili uspjeh”. “Osjećaj je nestvaran. Ja nisam znao, nitko nije znao, osim žirija, tko je dobio nagradu, sve do trenutka dok predsjednica žirija nije pročitala ime filma. Trebalo mi je par sekundi da se uvjerim da stvarno nisam krivo čuo”, dodao je, piše Teleskop.

Naime, novinar Dean Sinovčić, čiji se rad već godinama fokusira na izvještavanje s festivala u Cannesu, iznio je mišljenje da hrvatski mediji možda malo pretjeruju kada ističu važnost nagrade koju je osvojio Nebojša Slijepčević. Umjesto toga, naglasio je da je nagrada koju je 2021. godine dobila Antoneta Alamat Kusijanović za film “Murina” zapravo cjenjenija. Sinovčićevu objavu prenosimo u cijelosti.

Foto: Facebook/HAVC

‘Naravno da to nije objavljeno u prilogu’

“Vratim se iz Cannesa, novinarke RTL-a i Nove TV gotovo istovremeno zovu za izjavu vezano za osvajanje Zlatne palme za kratki film Nebojše Slijepčevića. Kako u ovim godinama teško padam u euforiju, ponadam se da ću objasniti situaciju jer, kako bi rekao Ćiro Blažević, utvaram si da nešto znam o tome. I objasnim situaciju novinarki Nove TV. Naravno da to nije objavljeno u prilogu, valjda se ne uklapa u euforično stanje nacije što treba podržati”, poručio je Sinovčić.

“Objavili su da sam rekao da je super to osvajanje nagrade, što i jest, ali… Na pitanje je li to najveća filmska nagrada u Cannesu koju je Hrvatska osvojila rekao sam da nije jer, nominalno, veća je ona iz 2021. kada je Antoneta Alamat Kusijanovic osvojila nagradu za najbolju debitanticu u Cannesu s filmom „Murina“. Pogledajte sam redoslijed dodjele nagrada posljednje večeri u Cannesu, koja je ista svake godine”, nastavio je.

“Kreće se sa Zlatnom palmom za kratki film, a onda slijedi nagrada za najboljeg debitanta, i tako dalje, sve do nagrade za najbolji film. Dakle, nagrada za najbolji debitantski film u Cannesu je važnija od nagrade za najbolji kratki film. Ali, kratki film dobiva Zlatnu palmu a debitantski film Zlatnu kameru. A Zlatna palma kao ime nagrade bolje zvuči. Iako nagrada kratkom filmu nikada nije bila važnija od nagrade dugometražnom filmu, bez obzira kako se zvala”, konstatirao je Sinovčić.

Hrvatica se pohvalila da na sebi nosi 4400 eura: Posebno šokira cijena torbice




“Slijedi konstatacija novinarke kako se sada spominje da bi trebalo organizirati doček Nebojši Slijepčeviću u Zagrebu na što sam rekao kako moram parafrazirati srpskog košarkaša Nikolu Jokića koji je rekao kako „Srbi ne vole košarku, Srbi vole pobede“. Dodajem „Hrvati baš i ne vole hrvatske filmove, ali vole kada se osvajaju nagrade“. Ni to nije objavljeno, kao i još neke druge izjave. Je*iga, ja sam stara škola, činjenice su mi važnije od bilo čega drugoga”, zaključio je.

“Ovim putem se ispričavam što ne potpadam pod euforiju. Možda drugi puta. Nebojši Slijepčeviću sve čestitke, nadam se da će mu igrani dugometražni prvijenac biti jednako kvalitetan i uspješan”, ističe Dean Sinovčić.




Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.