FOTO: YouTube Screenshot

Mračna tajna velikog hita Bijelog Dugmeta: Autor je tek pred kraj života otkrio kako je nastala

Autor: Barbara Grgić

Pjesnik i tekstopisac Duško Trifunović, rođen Sijekovcu kod Bosanskog Broda, bio je uistinu jedan od književnih simbola vremena u kojem je živio i stvarao. Nije on bio jedan od onih koji su ”učili za pjesnike”, nego jedan od onih koji se rode za to. Prvu pjesmu objavio je tek po povratku iz vojske s 22 godine, a u Sarajevo je došao s 24 godine kao bravar.

Ubrzo je objavio svoju prvu knjigu, a za života je napisao dvadeset knjiga pjesama, četiri romana i nekoliko drama. Smatra se kako je od njega potekla ideja sarajevske rock’n’roll škole.

Slavu je stekao pišući tekstove za rock grupu Bijelo dugme, ali i za Vajtu, Zdravka Čolića, Arsena Dedića, Nedu Ukraden, Tešku industriju i Indexe.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

‘Ima neka tajna veza’

Vrijedi za izdvojiti kako su se iz suradnje s Bijelim Dugmetom rodile pjesme “Glavni junak jedne knjige”, “Blues za moju bivšu dragu”, “Pristao sam, bit ću sve što hoće”, “Milicija trenira strogoću”, “Ima neka tajna veza” i “Šta bi dao da si na mom mjestu”. Interesantan je podatak da pjesma “Ima neka tajna veza”, u stvari priča o zatvorskom stražaru koji je desetljećima na svom radnom mjestu boravio zatvoren čuvajući zatvorenike. Stihovi “Sidro koje lađu čuva/ da ne bude buri plijen/tone skupa sa tom lađom/jer je ono dio nje”, predstavljaju stražara koji dijeli teret sudbine sa zatvorenicima i provodi svoj život pored rešetaka.

Inače, poznati novosadski rock kritičar, povijesničar rock’n’rolla u Vojvodini, Bogomir Mijatović, najtemeljitije je istražio i analizirao djelo Duška Trifunovića. Rezultat je knjiga “Pamtite me po pjesmama mojim”, na 605 stranica, objavljena 2018. godine. Svojevrsni je to spomenik velikom pop pjesniku, koji je umro 28. siječnja 2006. godine i pokopan po vlastitoj želji na groblju u Srijemskim Karlovcima.

‘BILO MI JE DOSTA’: Željko Bebek progovorio o prijelomnim trenucima bogate karijere




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.