Foto: Guliver images

Kruži zabranjena fotografija golog Tita: Knjiga je najednom nestala s polica

Autor: M.P.

Novinar Željko Zirojević je istražujući ulogu nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u građanskom ratu u Španjolskoj, pronašao nepoznatu i dotad nikada objavljenu fotografiju. Uvjeren je, na njoj se nalazi Tito u neobičnom izdanju. Posve je gol, stražnjice okrenute prema objektivu.

Fotografija je nazvana ‘Jugoslaveni koji se kupaju’, a navodno je nastala 1939. godine kada je Tito boravio u francuskom vojnom logoru, rezerviranom za međunarodne snage.

Fotografija je objavljena 1961. u Zborniku španjolskih boraca, no knjiga je ubrzo povučena s tržišta, a jugoslavenska javnost nije znala za njezino postojanje. Tito nikada nije priznao sudjelovanje u građanskom ratu u Španjolskoj, iako su se brojni povjesničari i istraživači bavili upravo tom temom.

foto: Glas Javnosti

Novinar: Tito je priznao da je proveo dan u Madridu

“Točno je da je Josip Broz Tito 5. svibnja 1952. godine izjavio u američkom časopisu Life da je jednom kratko posjetio Španjolsku i proveo u njoj jedan dan u Madridu.

Druge činjenice, koje su nesporne, i predstavljaju znanstveni i dokazni materijal, govore da se Broz radi preuzimanja i potpune kontrole KPJ morao prvo osloboditi Blagoja Parovića Šmita” tvrdio je Zirojević. On je desetljećima proučavao dokumentaciju vezanu za likvidacije i uklanjanje kadrova UDBA-e.

„U vrijeme građanskog rata u Španjolskoj, Tito je svo vrijeme radio u Parizu. Sekretar KPJ je tada bio Milan Gorkić. Tamo je često boravio i Stevo Krajačić, enigma Jugoslavije i čitave obavještajne službe. Zna se da je Tito boravio u Španjolskoj i tamo se susreo sa Krajačićem. I po podacima ljudi iz OZNA, odnosno UDBA, Broz je u Španjolskoj boravio baš u vrijeme pogibije Blagoja Parovića“, tvrdi Zirojević.

Tito je izbjegavao ovaj grad u Jugoslaviji pod svaku cijenu: Smatrao ih je četnicima







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.