Foto: Pixabay

(FOTO) 5 MJESTA U SRBIJI KOJA ODUZIMAJU DAH: Susjedi imaju nevjerojatnih prirodnih ljepota!

Autor: Dnevno

Prirodne ljepote ne trebamo tražiti daleko. Hrvatska ih je prepuna, a zanimljivim prirodnim atrakcijama mogu se pohvaliti i susjedne zemlje. Portal Punkufer izdvojio je 5 najzanimljivijih u Srbiji.

Nacionalni park Đerdap

Foto: Pixabay Željezna vrata

Smješten na sjeveroistočnom dijelu Srbije na samoj granici sa susjednom Rumunjskom na velikih 63 680 hektara površine, Nacionalni park Đerdap oduševljava sve koji ga posjete. Najveći favorit u Đerdapu je Đerdapska klisura, jedna od najvećih i najdužih klisura u Europi.

Foto: Pixabay Đerdapska klisura
Foto: Wikipedia Golubački grad

Posebna je po tome što cijelom njezinom duljinom od 100 kilometara teče rijeka Dunav, a njezin ulaz famozna su Gvozdena vrata. Đerdap obiluje i vidikovcima među kojima se ističu Veliki Štrbac, vidikovac Ploče, Mali Štrbac i vidikovac Kovilovo. Nacionalni park možete istražiti biciklom biciklističkom rutom Euro Velo 6, penjući se i šetajući ili pak ploveći Dunavom. Posjetite i arheološko nalazište Lepensi vir, Trajanovu tablu i Golubačku tvrđavu.

Foto: Virtualni muzej Dunava
Wikipedia Trajanova ploča

Trajanova ploča (latinski Tabula Traiana), latinski natpis uklesan oko 100. god. u Donjoj klisuri u Đerdapu, na desnoj obali Dunava (Srbija), kao spomen na put koji je car Trajan dao izgraditi pored Dunava. To je tzv. tabula ansata (3,60 × 1,75 m). Od ukrasa koji ju je uokvirivao, sačuvani su samo krilati geniji koji s obje strane nose ploču. Iznad natpisa je nadstrešnica s kazetama na donjoj strani, u kojima su predstavljene rozete i orao koji raširenim krilima natkriljuje natpis, piše Hrvatska enciklopedija. Ova ploča svjedoči o nadljudskim naporima Rimljana

Foto: Pixabay

Đavolja varoš

U prirodi je mnoštvo toga neobjašnjivo, a upravo u kategoriju neobjašnjivog možemo svrstati i Đavolju varoš, prirodnu atrakciju na jugu Srbije u samoj sredini planine Radan. Naime, radi se o 202 takozvane figure od zemlje koje krase kamene kape.




Foto: Wikipedia

Osim ovog neobičnog rezultata igre prirode, u sklopu istoimenog spomenika prirode nalaze se i 2 izvora jako kisele vode koja nose naziv Đavolja voda i Crveno vrelo. Zemljane figure još nose naziv kule, a visine su od 2 pa sve do 15 metara. Uz mjesto se vežu i mnoge legende, stoga je dobra ideja posjetiti Đavolji varoš i saznati o čemu se radi. Cijena ulaznice je 25 kuna po osobi.

Stara planina

Još jednu od prelijepih prirodnih atrakcija Srbije, Staru planinu, najviše vole skijaši jer se na njoj snijeg zadržava gotovo 5 mjeseci kroz godinu. Mnogi kažu da je ovo najljepša planina istočne Srbije jer je bogata livadama, dolinama, riječnim poljima i šumama.




Foto: Wikipedia

Najviši joj je vrh Midžor kojeg obožavaju planinari, a na području same planine nalaze se i tri prirodna rezervata. To su Babin zub, Draganište i Golema reka, a ljubitelji slapova vole se fotografirati kraj vodopada Bigar. Volite li stara nalazišta, obavezno se tamo zaputite do crkve u pećini koja datira u 13. stoljeće, a nazivaju je Pećinskom crkvom. Idealna prilika za sve ljubitelje prirode da posjete Staru planinu je u lipnju iduće godine kada se na njoj održava Highlander Adventure. Avantura u kojoj u 5 dana Highlanderi prelaze više od 100 kilometara savršene prirode.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.