Dnevno.hr

SMATRATE DA STE NEPRAVEDNO OVRŠENI? Ovim postupkom možete utjecati na tu odluku

Autor: Nataša Kovar Ričko

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Mora li me FINA obavijestiti da sam blokiran i mogu li sud i FINA provesti ovrhu na novčanim sredstvima bez mog sudjelovanja?

Ako ovrhovoditelj izravno zatraži od Agencije da na temelju ovršne odluke domaćeg suda ili upravnog tijela koje imaju potvrdu ovršnosti, ovršne nagodbe sklopljene pred domaćim sudom ili upravnim tijelom, ovršne nagodbe postignute u postupku mirnog rješenja spora na temelju članka 186.a Zakona o parničnom postupku, zadužnice, bjanko zadužnice, naloga za plaćanje Hrvatske radiotelevizije s potvrdom o ovršnosti, europskog ovršnog naslova, europskog platnog naloga, a koje glase na ispunjenje određene novčane tražbine ili obračuna poslodavca o neisplati dospjelog iznosa plaće, naknade plaće ili otpremnine provede naplatu te tražbine prijenosom novčanih sredstava s računa koje ovršenik ima kod banaka na ovrhovoditeljev račun kojeg je odredio u zahtjevu za izravnu naplatu, Agencija će postupiti kao u povodu rješenja o ovrsi koje je dostavio sud.

Agencija će primjerak zahtjeva sa svim podatcima o ispravi na temelju koje se provodi izravna naplata otpremiti ovršeniku odmah po upisu osnove za plaćanje u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje. Ako Agencija u roku od 60 dana od dana kad joj je dostavljena isprava temeljem koje se traži ovrha ne primi rješenje suda o odgodi izdavanja naloga bankama za provedbu prijenosa zaplijenjenih sredstava ili rješenje suda kojim se pljenidba i prijenos proglašava nedopuštenim na temelju ovršne isprave na temelju koje je ona zatražena, izdat će nalog bankama da obave prijenos sredstava s računa ovršenika na račun ovrhovoditelja.

Nakon što primi obavijest o tome da je protiv njega zatražena izravna naplata tražbine na temelju isprave iz Ovršnog zakona, odnosno obračuna poslodavca, ili nakon što na drugi način sazna za to da je zatražena takva naplata protiv njega, ovršenik može predložiti sudu da donese rješenje kojim će naložiti Agenciji da odgodi izdavanje naloga bankama za prijenos zaplijenjenih sredstava odnosno rješenje kojim će pljenidbu i prijenos proglasiti nedopuštenim.

Nadalje, Fina ne izdaje osnove za plaćanje, već ih samo provodi. Navedeno znači da je isprava koja je osnova za naplatu izdana u postupku pred sudom/javnim bilježnikom odnosno drugim nadležnim tijelom, ili se naplata provodi na temelju primjerice zadužnice u kojem slučaju sama zadužnica predstavlja ispravu na temelju koje se provodi ovrha. U slučaju provođenja postupka koji prethodi izdavanju isprave temeljem koje se može tražiti ovrha, nadležno tijelo svakako mora obavijestiti ovršenika o pokrenutom postupku te mu omogućiti sudjelovanje u istom.




Međutim, u slučaju da ovršenik ne prima poštu na adresi na koju je prijavljen, dostava će se vršiti putem oglasne ploče nadležnog tijela. Predlažem da na FINI zatražite uvid u ispravu temeljem koje je određena ovrha a potom izvršite uvid u spis u kojem je ista isprava donesena, kako bi utvrdili pravilnost dostave u istom predmetu.

Kolika mora biti udaljenost benzinske postaje od privatne kuće i kako taj prostor treba biti ograđen?

Nastavno na vaš upit, građevinska dozvola izdaje se u skladu s odgovarajućim prostornim planom, odnosno drugim posebnim propisima na koje bi isti upućivao. Radi navedenog, a u svrhu provjere mogućnosti/legalnosti gradnje benzinske postaje, predlažem da se obratite nadležnom uredu za urbanizam po mjestu izgradnje iste postaje, a gdje bi trebali dobiti sva relevantna pojašnjenja u odnosu na postojanje zakonskih uvjeta za izgradnju benzinske postaje.




Primio sam od bilježnika rješenje o ovrsi u kojem stoji rok za prigovor od osam dana. Koji će biti postupak ako dam prigovor i utječe li isto na naplatu te povećanje ukupnog troška?

U slučaju da izjavite prigovor, javni bilježnik predmet prosljeđuje na nadležni sud, gdje će se potom voditi postupak u kojem ovrhovoditelj (tužitelj) treba dokazati osnovanost svoje tražbine a Vi kao tuženik iznijeti činjenice i navode kojima istu tražbinu osporavate. U slučaju da izgubite spor, dužni ste nadoknaditi tužitelju sve troškove koje je isti imao kao i snositi sudske troškove, a također cijelo vrijeme teče i kamata na glavnicu, što dakako uvećava prvotnu tražbinu ovrhovoditelja. Savjetuje se dobro procijeniti osnovanost prigovora, uzimajući u obzir dodatni trošak, a izjavljivanjem prigovora sprečavate pravomoćnost rješenja o ovrsi, pa tako i samu provedbu ovrhe temeljem istog rješenja, dakako do pravomoćnosti sudske odluke odnosno druge odluke suda u predmetnom postupku (primjerice privremene mjere i slično).

Autor:Nataša Kovar Ričko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.