Dnevno.hr

KOBNA GREŠKA PRI KUPNJI NEKRETNINE! Ljudi samo tako izgube sve: Vrlo teška situacija! Na ovo zaista morate paziti!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit.

*Zanima me jedna manja nekretnina na moru. Na tu nekretninu ima zabilježba duga koja se mora isplatiti do 2024 god. Mene zanima da li je moguće(posto se bojim prevare) ako se sa vlasnikom dogovorim za cijenu, da ja uplatim na to ime i prezime taj dug , a vlasniku ostatak?! 

Pretpostavljam da mislite na upis založnog prava na nekretnini. U tom slučaju je jedina sigurna opcija isplatiti temeljem ugovora o kupoprodaji sklopljenog s prodavateljem i pisma namjere založnog vjerovnika- založnom vjerovniku dio potreban za ishođenje brisovnog očitovanja za brisanje prava zaloga sa nekretnine, a ostatak prodavatelju. U slučaju da isplatite cjelokupnu kupoprodajnu cijenu prodavatelju, a on ne podmiri dug radi kojeg je upisano pravo zaloga, pravo zaloga će Vam dakako ostati upisano na nekretnini (jer je to pravo vezano za nekretninu a ne za osobu) i založni vjerovnik može pokrenuti ovrhu radi naplate tražbine. Dakle, prilikom kupovine nekretnine opterećene založnim pravom, svakako se treba od založnog vjerovnika prvo ishoditi pismo namjere te se potom temeljem kupoprodajnog ugovora s prodavateljem, dio kupoprodajne cijene koja pripada prodavatelju (u iznosu iz pisma namjere) podmiruje založnom vjerovniku po podacima iz pisma namjere, a ostatak se isplaćuje prodavatelju. Za sastav ugovora o kupoprodaji svakako je dobro obratiti se odvjetniku, osobito kada je riječ o nekretninama.

Svakako nemojte dug založnom vjerovniku isplaćivati bez prethodno sklopljenog ugovora o kupoprodaji s prodavateljem (jer se to tada neće smatrati podmirenjem kupoprodajne cijene nego podmirenjem tuđeg duga koje se ne treba obračunati u dio kupoprodajne cijene ako nema ugovora o kupoprodaji) već se ugovorom o kupoprodaji definira da se dio cijene isplaćuje založnom vjerovniku (po pismu namjere) a ostatak izravno prodavatelju (dakle sva ta kupoprodajna cijena pripada prodavatelju, ali se dio nje isplaćuje izravno založnom vjerovniku).

*Samohrana sam majka, kako da se izborim za alimentaciju?

U pitanju navodite da ste samohrana majka, međutim iz nastavka pitanja (alimentacija) pretpostavljam da ste mislili da otac ne sudjeluje u uzdržavanju djeteta?




Savjetujem pokretanje kaznenog postupka (predajte prijavu Općinskom državnom odvjetništvu po mjestu prebivališta djeteta) u kojem ćete potraživati i ostvarenje imovinskih prava. Na raspolaganju Vam je i parnični odnosno ovršni postupak radi naplate, a pod određenim uvjetima imate pravo na besplatno zastupanje, za što savjetujem obratiti se Odvjetničkoj komori odnosno zatražiti besplatnu pravnu pomoć.

Ovim bih putem napomenula kako bi i djed i baka trebali sudjelovati u uzdržavanju djeteta ako to ne čini roditelj. Također, svakako se obratite i Centru za soc. skrb po mjestu prebivališta djeteta, radi savjetovanja o pravu na privremeno uzdržavanje i podnošenja zahtjeva za privremeno uzdržavanje sukladno Zakonu o privremenom uzdržavanju, odnosno eventualnih drugih prava iz socijalne skrbi.

*Imamo obiteljsku kuću na svojoj katastarskoj čestici koju dijelim s braćom i prema našem dogovoru trebalo bi kuću etažirati u 4 jedinice. Jedna jedinica, prizemno nema vlastiti izlaz na cestu. Da li je tu jedinicu moguće etažirati, bez samostalnog izlaza?




Napominjem da tu jedinicu koristim tako da za izlaz koristim prolaz kroz kuću kojoj sam samo ja vlasnik, na drugoj katastarskoj čestici, a kuća se nalazi uz kuću s 3 vlasnika koju želimo etažirati i kroz svoju kuću imam izlaz na cestu. Da li u tom problemu može koristiti “Pravoslužnost prolaza” koji bih potpisao, jer bi iz jednog dijela kuće koja bi bila etažirana na moje ime na svojoj čestici prolazio kroz dio druge kuće na drugoj čestici koja pripada u cijelosti meni? Kolika bi bila okvirna cijena etažiranja jedne kuće koja ima taj problem da jedna etažirana jedinica nema svoj prolaz na cestu i što bi bilo moguće provesti u katastru i gruntovnici? Kompletne izmjere kuće imam u Projektu za provedenu legalizaciju.

Za etažiranje određene jedinice načelno je potrebno da je ista samostalna uporabna jedinica, a vezano za pitanje prolaza moram Vas uputiti kod arhitekta radi ove provjere.

Načelno, više samostalnih jedinica može koristiti zajednički ulaz, međutim za bilo kakav konkretan odgovor morat ćete pozvati arhitekta koji će izaći na teren, i dati Vam konkretno tumačenje mogućnosti etažiranja, ovisno i o tome na koji način želite provesti etažiranje (kao više stanova, ili kuća i sl.).

Također, savjetujem za izradu elaborata etažiranja zatražiti više ponuda, pa ćete ocijeniti koja Vam se čini najviše prihvatljivom. Uz elaborat etažiranja na zemljišne se knjige uz ostalu tehničku dokumentaciju (potvrda o samostalnim uporabnim jedinicama, dokaz legalnosti) prilaže i ugovor kojim svi suvlasnici nekretnina koje sudjeluju u etažiranju reguliraju svoje vlasničkopravne odnose.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.