Dnevno.hr

KAKAV PEH IMA OVAJ ČOVJEK! MAJKA O AGONIJI SINA! Morao isplatiti cijeli kredit prijatelja: Pravnica odgovara kako spasiti stvar!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit.

*Živim u izvanbračnoj zajednici, nemamo djece, da li bih imala prava na suprugovu mirovinu nakon njegove smrti?

U slučaju da niste bili u braku, trebalo bi u slučaju smrti supruga prvo u sudskom postupku dokazati postojanje izvanbračne zajednice koja je trajala do smrti supruga, kako bi ostvarili pravo na obiteljsku mirovinu, dakako pod pretpostavkom da je i suprug ostvario uvjete za mirovinu.

Sukladno Zakonu o mirovinskom osiguranju (slijedi citat):

„(1) Udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu:

1. ako je do smrti bračnog druga, po kojemu joj to pravo pripada, navršila 50 godina života ili




2. ako je mlađa od 50 godina života i ako je do smrti bračnog druga nastupio potpuni gubitak radne sposobnosti ili je potpuni gubitak radne sposobnosti nastao u roku od jedne godine nakon smrti bračnog druga ili

3. ako je nakon smrti bračnog druga ostalo jedno ili više djece koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu po ocu, a udovica obavlja roditeljske dužnosti prema toj djeci. Udovica kod koje tijekom trajanja prava na toj osnovi nastupi potpuni gubitak radne sposobnosti zadržava pravo na obiteljsku mirovinu dok postoji takva nesposobnost.

(2) Udovica koja do smrti bračnog druga nije navršila 50, ali je imala navršenih 45 godina života, ima pravo na obiteljsku mirovinu kada navrši 50 godina života.




(3) Udovica koja je tijekom trajanja prava na obiteljsku mirovinu, stečenog prema stavku 1. točki 3. ovoga članka, navršila 50 godina života, zadržava pravo na obiteljsku mirovinu trajno, a ako udovici to pravo prestane prije navršene 50. godine života, ali nakon navršene 45. godine života, može pravo ponovno ostvariti kada navrši 50 godina života.

(4) Udovica koja je do smrti bračnog druga ili prestanka prava na obiteljsku mirovinu navršila 45 godina života, stječe pravo na obiteljsku mirovinu i prije navršenih 50 godina života ako kod nje nastupi potpuni gubitak radne sposobnosti.

(5) Udovac ima pravo na obiteljsku mirovinu pod uvjetima iz stavaka 1. do 4. ovoga članka.

(6) Udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu i kada je dijete osiguranika rođeno nakon njegove smrti (stavak 1. točka 3. ovoga članka) i to joj pravo pripada od dana smrti osiguranika.“

*Susjed vrlo glasno priča na terasi sa gostima do dugo u noć, što možemo učiniti?

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira definirani su slučajevi narušavanja javnog reda i mira, a postupanje vodi nadležna policijska uprava u prvom koraku. U slučaju da se utvrdi kako postoji osnova sumnje da je takav prekršaj počinjen, nadležna PU pokrenut će postupak po službenoj dužnosti, a u protivnom postoji mogućnost da privatni tužitelj podigne sam optužni prijedlog nadležnom sudu.

Moguće je i odlukom suvlasnika donijeti pravila o kućnom redu te utvrditi pravila ponašanja u vezi istog, a način za donošenje istog treba provjeriti u odredbama međuvlasničkog ugovora.

Dakako, prvo savjetujem pokušati riješiti situaciju mirnim putem, razgovorom pojasnite susjedu da se razgovor čuje možda i više nego on misli (možda mu niti ne odgovara da se sadržaj razgovora čuje) pa se možda postigne i kakav kompromis.

*Moj sin je bio sudužnik za kredit svojim prijateljima koji su otišli na rad u inozemstvo u EU.
Oni su prestali plaćati kredit i više se ne javljaju. Sin je isplatio kredit, Kakva su mu prava?

U slučaju da smatrate kako su osobe u trenutku posudbe imale namjere ne vraćati dug savjetujem da razmislite i o kaznenoj prijavi. Naime, u slučaju da netko od druge osobe posudi novac, s unaprijed stvorenom namjerom da novac ne vrati, isto bi moglo predstavljati i kazneno djelo. Prijavu možete dati u policiji, predstavljam da su iste osobe još uvijek državljani RH, a u kaznenom postupku možete postaviti imovinskopravni zahtjev. Nadalje, možete i podići tužbu, dakako za ocjenu stanja predmeta nemam podatke, ali Vaš sin ima pravo potraživati regres, dakle povrat onoga što je uplatio na ime njihovog duga, te savjetujem da se čim prije obratite stručnoj osobi radi pregleda dokumentacije i utvrđenja točnih okolnosti ovog događaja, u daljnje svrhe sudskog postupka.
Sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima, na jamca koji je namirio vjerovnikovu tražbinu prelazi ta tražbina sa svim sporednim pravima i osiguranjima njezina ispunjenja.

Jamac koji je isplatio vjerovniku njegovu tražbinu može zahtijevati od dužnika da mu naknadi sve što je isplatio za njegov račun, a i kamate od dana isplate. On ima pravo na naknadu troškova nastalih u sporu s vjerovnikom od časa kad je obavijestio dužnika o tom sporu, a i na naknadu štete ako bi je bilo. Jamac jednog od više solidarnih dužnika može zahtijevati od bilo koga od njih da mu naknadi ono što je isplatio vjerovniku, a i troškove.

Naplata je moguća i u slučaju da dužnici nisu u RH i ne borave u RH već u EU kako navodite, a isto je regulirano odredbama o Europskom ovršnom naslovu sadržanom u odredbama Ovršnog zakona.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.