Dnevno.hr

Gdje i kome možemo prijaviti predstavnika stanara koji krši kućni red? Pravnica odgovara na vaša pitanja!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit.

Ako je oporučitelj u oporuci izričito naveo samo jednu osobu koja nasljeđuje svu pokretnu i nepokretnu imovinu nakon oporučiteljeve smrti, kakva prava imaju ostali najbliži krvni srodnici koji oporučno nisu navedeni kao nasljednici te treba li u tom slučaju raditi ostavinsku raspravu?

Ostavinski postupak će se svakako voditi radi dodjele imovine nasljedniku, a na isto će biti pozvani sudjelovati zakonski nasljednici kao i oporučni nasljednici. Zakonski nasljednici primjerice imaju pravo potraživati nužni dio ako su ispunjene pretpostavke propisane Zakonom o nasljeđivanju, no tu je i pravo osoba koje sudjeluju u postupku da osporavaju valjanost oporuke, sastav ostavinske mase itd.

Supruga je produžila ugovor sa Telemachom mjesec dana prije nego što je preminula, a ugovor glasi na pokojnu suprugu. Računi dolaze na moju adresu. Što bi se dogodilo i je li moguće da ja te račune ne platim jer glase na pokojnu suprugu i koje su eventualne posljedice. Unaprijed hvala.

U slučaju da ste nasljednik pokojne supruge, odgovarate za njene dugove do visine naslijeđenog, u kojem slučaju bi trebali podmiriti i njeno dugovanje (prilikom čega treba provjeriti da li je isto utuženo, da li je možda u zastari i slično).

U slučaju da dobijete rješenje o ovrsi za koje smatrate da nema osnova, morate u roku 8 dana od dana primitka predati prigovor protiv tog rješenja, nakon čega će se u sudskom postupku utvrđivati osnovanost tražbine. Napominjem i kako ste u slučaju gubitka spora obvezni platiti trošak suda i protivne strane (odvjetnika) radi čega treba uvijek procijeniti situaciju odnosno omjer dobiti i gubitka u ovakvim slučajevima.




Gdje i kome možemo prijaviti predstavnika stanara koji krši kućni red? Danonoćno lupa vratima stana i otvara i zatvara garažna vrata do kasno u noć, ponekad i do ponoći, te se zbog toga ne može spavati u zgradi.

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira definirani su slučajevi narušavanja javnog reda i mira, a postupanje vodi nadležna policijska uprava u prvom koraku. U slučaju da se utvrdi kako postoji osnov sumnje da je takav prekršaj počinjen, nadležna PU pokrenut će postupak po službenoj dužnosti, a u protivnom postoji mogućnost da privatni tužitelj podigne sam optužni prijedlog nadležnom sudu.

Moguće je i odlukom suvlasnika donijeti pravila o kućnom redu te utvrditi pravila ponašanja u vezi istog, a način za donošenje istog treba provjeriti u odredbama međuvlasničkog ugovora.




 

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.