Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX / Ilustracija

HRVATSKI VOZAČI BIJESNI NAKON NAJNOVIJIH NAJAVA: Zašto poskupljuje gorivo kad cijena nafte pada?

Autor: Dnevno.hr

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošlog tjedna su pale više od 3 posto jer se trgovci plaše slabljenja potražnje, s obzirom da je predsjednik Fed-a Jerome Powell najavio dizanje kamatnih stopa kako bi usporio rast gospodarstava i tako suzbio inflaciju.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula  3,5 posto, na 82,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,7 posto, na 76,68 dolara.

Više kamate u najvećem svjetskom tržištu znači i usporavanje gospodarstva što će dovesti do manje potražnje za naftom i još nižih cijena.

Sličan se trend očekuje u Europi gdje je Europska središnja banka (ECB) najavila daljnje dizanje kamata. Potražnja bi ipak trebala porasti u Kini čije gospodarstvo se budi nakon ukidanja strogih covid mjera.

Usprkos padu na svjetskom tržištu, hrvatske vozače od utorka čeka novo poskupljenje goriva. Svi osnovni naftni derivati poskupjet će dva centa po litri te će vozači litru benzina i dizela plaćati po 1,40 eura.

Nova cijena plavog dizela bit će 90 centi.

 




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.