Foto: Pixabay/Privatna arhiva

Hrvat u Italiji otišao u kafić, dočekalo ga iznenađenje: ‘Ovoliko sam platio kavu’

Autor: Ivana Jurišić

Neki dan sam u poznatom zagrebačkom kafiću sjela na kavu i platila jedan espresso 2,40 eura i jedan capuccino tri eura. Kafić je bio malo bolji, pa je i cijena bila takva, ali puno jeftinije nećete proći ni na drugim mjestima.

Podsjetimo, prije samo nekoliko dana objavili smo tekst o jednom Zagrepčaninu koji je običnu kavu s mlijekom platio 2,70 eura. Iako mu je u komentarima većina rekla da je mogao pogledati u cjenik prije nego što je sjeo na kavu, građani nisu mogli da se ne slože da je usprkos svojoj nepažnji platio skupu kavu.

Otkako je došao euro, navikli smo se na skupu hranu i skupe usluge, ali kao da nas to ne dira toliko. Potrošnja raste iz mjeseca u mjesec pa je tako u potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije.

Inflacija viša nego u eurozoni

Je li to zato jer ljudi imaju više novaca ili se još nisu navikli na euro pa im se cijene u novoj valuti čine niže nego prije, teško je procijeniti. Ipak, činjenica je da je inflacija još uvijek viša nego u zemljama eurozone i da u odnosu na svoje plaće za istu uslugu i iste proizvode plaćamo puno više.

Da je riječ o znatnoj razlici, shvati svaki građanin Lijepe naše kad ga posao ili zadovoljstvo nanese prema zapadu našeg lijepog kontinenta gdje su plaće više, a cijene u dosta slučajeva neusporedivo niže.

U to se ovih dana uvjerio jedan Splićanin kojega je posao odveo u Firenzu. Sjeo je u kafić s pogledom
na Ponte Vecchio (vjerojatnu najpoznatiju turističku atrakciju u gradu) i naručio kavu, odnosno espresso.
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ministar upozorio na problem

“Nisam gledao u cjenik prije nego što sam sjeo, samo sam htio popiti kavu i malo se odmoriti. Već sam se pripremio da ću kavu, s obzirom na lokaciju, morati platiti četiri ili pet eura, pa možete zamisliti kako sam se iznenadio kad sam vidio račun. Pa kavu po toj cijeni u Splitu nisam platio već pet godina, ako ne i više”, rekao nam je ovaj Splićanin.

Mesar otkrio kako varaju kupce: ‘Obratite pažnju kad dođe do vaganja’
“U hotelu s četiri zvjezdice u Pisi macchiato sam platio 1,50 eura. I ostale cijene u Italiji su bila niže nego što ih plaćam u Hrvatskoj, a hrana po restoranima neusporedivo je kvalitetnija nego ona koju za istu cijenu dobijem u Hrvatskoj, osobito za vrijeme sezone. Ne bi me čudilo da uskoro izgubimo veliki broj turista kad shvate da u Hrvatskoj mogu dobiti relativno malo za svoj novac”, dodao je.

Ovaj Splićanin nije jedini koji to misli. Na istu stvar je prošlog ljeta upozoravao i ministar financija Marko Primorac kojemu nije bilo jasno koji bi to inputi i troškovi opravdali kuglicu sladoleda od 3,5 eura ili palačinku od četiri eura. Počnu li i turisti razmišljati kao naš čitatelj i ministar financija Hrvatska bi se ove godine mogla suočiti s problemom koji joj neće biti tako lako riješiti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.