Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ugledali su se na Hrvatsku: Susjedna zemlja uvodi neradne nedjelje, ali postoje iznimke

Autor: M.D.

Od srpnja prošle godine trgovcima u Hrvatskoj je zakonom nedjelja neradna. Izazvalo je to brojne polemike u javnosti, a dio građana se još nije priviknuo na činjenicu da nedjeljom više ne može kupiti najosnovnije namirnice u najbližem dućanu, već samo u onom kojeg su trgovci odredili da smije raditi samo 16 nedjelja u godini.

Slična bi situacija uskoro mogla biti i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Naime, Dom naroda tamošnjeg Parlamenta usvojio je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je, između ostalog, propisano da su nedjelja i praznici izričito neradni za zaposlene u trgovini. To se, doduše, neće odnositi na cvjećarnice, pekarnice, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta te prodajna mjesta koja se nalaze unutar kolodvora i aerodroma, benzinskih postaja, bolnica, hotela, kulturnih i vjerskih objekata, parkova prirode i groblja, piše Klix.ba.

Iako je Dom naroda potvrdio odluku Predstavničkog doma, ovaj zakon još nije stupio na snagu. Potrebno je još održati javnu raspravu nakon koje entitetska vlada treba usvojiti konačni prijedlog Zakona o unutrašnjoj trgovini koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru, što znači da mora ponovno proći istu proceduru.

foto: ilustracija/vijesti/rtl

Iskustva drugih zemalja

Odbor za ekonomsku i financijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je krajem veljače ustvrdio da se zbog uvođenja neradne nedjelje i praznika trebalo u obzir uzeti iskustva drugih zemalja, a najbliži primjer im je upravo Hrvatska. Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH pozdravio je ovaj prijedlog, a resorni ministar Amir Hasičević ustvrdio je da je nužno ujednačiti tržište jer je u pojedinim gradovima i općinama nedjelja za trgovce već neko vrijeme neradna.

Novi udar na katolike zbog neradnih nedjelja: ‘Taj skriveni cilj u Hrvatskoj nije legitiman’

Kritičari, pak, tvrde da će uvođenjem ove obveze doći do pogoršanja statusa radnika. Smatraju da se obveznom neradnom nedjeljom uskraćuje sloboda izbora, odnosno onemogućuje rad onima koji žele raditi nedjeljom. Uz to, Zakonom o radu je propisano da svaki radnik u dogovoru s poslodavcem ima pravo na dva slobodna dana u tjednu.
Postoje i oni koji tvrde da obveznu neradnu nedjelju “guraju” naftni i religijski lobiji. Potonje se moglo čuti i u Hrvatskoj, s obzirom na to da je jedan od glavnih argumenata vladajućih bilo provođenje vremena s obitelji i odlazak u crkvu. Treba spomenuti kako je u Hrvatskoj ova odredba na snagu stupila tek iz trećeg pokušaja, nakon što je prethodna dva prijedloga, u kojima nije bilo predviđeno 16 radnih nedjelja u godini, srušio Ustavni sud. Zanimljivo, u BiH se još nisu javili poslodavci, koji bi mogli biti zabrinuti oko pada prometa, što je također bio veliki argument protiv uvođenja neradnih nedjelja u Hrvatskoj.
Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.